Butalci so še kako aktualni tudi v sedanjem času

V Poletnem gledališču na Studencu je bila v soboto 13. julija 2013, premiera Butalcev, ki jih je po motivih Frana Milčinskega in Ervina Fritza napisal in današnjemu svetu približal pisec in režiser Lojze Stražar. 

Zagotovo lahko pritrdimo, da so Butalci aktualni tudi za sedanji čas, saj komedija vsebuje duhovite domislice, dodani pa so tudi številni pevski vložki, ki jih je priredil in spesnil Roman Končar, uglasbil pa Slavko Avsenik ml. V Butalcih, ki bodo zabavali občinstvo do prve polovice avgusta, nastopa preko 80 igralcev, pevcev in plesalcev. Med njimi srečamo kar nekaj znanih imen iz gledališkega, opernega in radijskega sveta. Konrad Pižorn Kondi igra župana v Butalah, županjo pa Pija Brodnik. Marjeta Cerar, bodoča pevka, igra županovo hči Jerco, medtem ko radijski glas Jure Sešek uprizarja kar štiri like. Še posebej izstopa Robert Verčon v vlogi Pišmevuha, v vlogi tepanjskega policaja nastopa Metod Palčič, medtem ko policaja v Butalah igra Jože Vunšek.

V čem je čar Butalcev? Doslej znani ljudski in umetno ustvarjeni ter ponarodeli šaljivi junaki so bili individualni junaki, ki so se s svojimi domislicami in dejanji zoperstavljali človeškim slabostim, jih razkrinkavali, kritizirali in smešili. Butalci so pa kolektivni junak, kakršnih je v slovstvu malo; morda se z njimi po svojem značaju in »umnosti« lahko merijo grški Abderiti.

Butalci se namreč človeškim slabostim ne zoperstavljajo, temveč so sami poosebljenje prav teh slabosti: pohlepa in koristolovstva do samega roparstva in tatvine, oblastniške napihnjenosti in ošabnosti, zagledanosti vase in zaničevanja ter poniževalnega zasramovanja sosednjega, domišljavosti in praznoverja, zagledanosti v tujo pamet in pomanjkanja svoje, čaščenja in spoštovanja tujega, priznavanja tuje nadoblasti in udinjanja le-tej, nerazsodne vere v napredek in še bolj nerazsodnega nasprotovanja temu napredku, lažnivega in votlega pridigarstva, zabitosti in zvijačnosti, pretiranega veseljaštva in uživaštva, bolestne tekmovalnosti, nepotizma in nemarne slepote oblasti, pa tudi plemenitosti in ljubezni … In vse to in še več v tolikšni in tako pretirani meri, da se smešijo sami, »v mislih, besedah in dejanjih«. Pri tem so prisrčno neposredni, preprosti in nedolžno odkriti, skratka, (Bog nam grehe odpusti) večni in neuničljivi Slovenci od cesarskih časov do današnjega dne!

Ker je za tovrstne predstave v Poletnem gledališču na Studencu, vedno veliko zanimanja, bodo letos Butalce uprizorili kar šestnajstkrat.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Kamniške novice
Komentarji uporabnikov