Božično-novoletni koncert Godbe Domžale ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Z Božično-novoletnim koncertom ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v Hali Komunalnega centra Domžale, je Godba Domžale zaključila leto 2014. Zadnji koncert v tem letu, pomeni tudi konec praznovanja njihove 130-letnice. Skoraj polna dvorana obiskovalcev je bila priča enkratnemu koncertu domžalskih godbenikov, ki so tudi tokrat dokazali, da spadajo med najboljše godbe v Sloveniji.

Že vrsto let tradicionalni Božično-novoletni koncert ob Dnevu samostojnosti in enotnosti organizirata Občina Domžale in Godba Domžale. Vsako leto za to priložnost godbeniki pripravijo skrbno izbran program, ki vsebuje skladbe vrhunskih ustvarjalcev. Na koncert pa vedno pripeljejo tudi kakšnega gosta. Tokrat je z godbeniki zaigral violinist Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Koncert se odvijal pod dirigentsko palico Damjana Tomažina. Za rdečo nit koncerta pa je poskrbela napovedovalka Saša Einsiedler.

Slavnostna govornica podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec je v svojem govoru ob Dnevu samostojnosti in enotnosti spomnila na čas plebiscita, ko smo se enotno odločili, da postanemo samostojna in neodvisna država. To je bila takrat zmaga vseh državljank in državljanov, vseh prebivalcev te nove države. Po njenih besedah pa smo po vseh teh letih izgubili marsikatere vrednote, tudi enotnost, ki nas je popeljala na pot samostojnosti.

Slavnostna govornica mag. Renata Kosec, podžupanja.

»Kje je Slovenija danes? Smo državljani še enotni? Sploh cenimo samostojno domovino, ki smo si jo tako želeli in do katere nas je vodila tako težka in dolga pot? Med druženjem s prijatelji, sodelavci, znanci in poslovnimi partnerji pogovor pogosto preide na to, kako ocenjujemo sami sebe. Namesto, da bi se še vedno ocenili kot izredno delavne in marljive, samoiniciativne, poštene, zanesljive in zadovoljne – obenem pa ponosne na svojo zgodovino, kulturo in jezik – pa smo žal mnoge izmed teh vrednot izgubili, ali pa so zgolj nek megleni odsev preteklosti«, je dejala podžupanja in dodala: »Postali smo namreč nezadovoljni, sebični in zavistni, poleg tega pa prepričani, da nismo dovolj močni, da premagamo ovire, ki so se v teh letih pojavile na naših poteh.«

V nadaljevanju je podžupanja dejala, da se zdi, da smo v okviru lastne države skupaj ponosni le še na naše športnike in njihove izjemne dosežke. »Takrat stopimo skupaj, se ne primerjamo in si ne nasprotujemo. Želim si, da bi bilo v današnjih časih takšne povezanosti več in da bi znova lahko pokazali, da se znamo združiti in držati skupaj.«

»Želim vam, da v letu, ki prihaja ustvarite tisto, kar ste snovali, da dosegate to, za kar ste se trudili in da najdete tisto, kar ste pogrešali. Predvsem pa, da živite, kot ste želeli«, je v zaključku govora še dejala podžupanja.

Več foto utrinkov s koncerta si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov