Bliža se tradicionalni XIV. Florijanov sejem

Turistično društvo Kanja Trzin bo v soboto in nedeljo, 4. in 5. maja pripravilo že tradicionalni 14. Florijanov sejem s katerim vsako leto počastijo tudi trzinskega farnega zavetnika sv. Florjana.

Letos bodo na stojnicah predstavili še več razstavljalcev kot prejšnja leta, posebno pozornost pa namenjajo promociji lokalnih turističnih zanimivosti, dobrot in umetni obrti. Predstavljali se bodo različni rokodelci, med katerimi vsekakor posebno mesto pripada članom rezbarske sekcije Turističnega društva, ki Trzin predstavljajo tudi drugod, na številnih podobnih sejmih in drugih etnoloških prireditvah širom Slovenije pa tudi v zamejstvu. Tudi letos se bodo trzinske gospodinje potegovale za naslov najboljše kuharice potic, posebna sodniška skupina pa bo ocenjevala tudi urejenost stojnic.

Trzinci so poskrbeli še za celo vrsto spremnih prireditev. Ves čas bo na tamkajšnjem odru potekal zabavni program, med katerim se bodo predstavljali predvsem trzinski umetniki pa tudi številni zanimivi gostje. Za najmlajše so pripravili celo vrsto delavnic, planinci se bodo tokrat predstavili s plezalno steno, kjer se bodo obiskovalci lahko poskusili v svojih plezalskih spodobnostih, zanimivo bo tudi tekmovanje v metanju podkev, orientacisti bodo tekmovali v orientaciji, kdor bo želel pa se bo lahko udeležil tudi šahovskega turnirja ali igranja taroka.

Že po običaju bodo Trzin v času sejma obiskali predstavniki pobratene občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki bodo predstavili svoje turistične in folklorne zanimivosti, na pokušino pa bodo tudi njihove dobrote, še zlasti cenjeno visoko kakovostno vino iz Slovenskih goric. Nastopile bodo tudi pevke skupine Pušelc iz Gornjega Grada ter pevci in pevke, ki so si nadeli ime Sončki.

Nedelja bo po tradiciji gasilsko obarvana, saj se bodo trzinski gasilci, skupaj z gosti iz sosednjih društev ob 10. uri udeležili gasilske maše v trzinski farni cerkvi, nato pa bodo v spremstvu mažoretk, narodnih noš in mengeške godbe v slavnostni povorki prikorakali na sejmišče, ki bo tudi tokrat pred gasilskim domom v Trzinu. Po povorki bo tradicionalni nastop Mengeške godbe, zasukali pa se bodo tudi folklorniki. Praznovanje Florjanove nedelje ima v Trzinu dolgo tradicijo, saj so že pred vojno v Trzin k gasilski maši na Florjanovo nedeljo redno prihajali gasilci iz sosednjih krajev. Po vojni so običaj začasno prekinili, vendar so bili Trzinci med prvimi, ki so ga, ko se je Slovenija osamosvajala, obudili in spet uvedli gasilsko mašo na Florjanovo nedeljo.

Organizatorji so poskrbeli še za celo vrsto drugih zanimivosti, tako, da bo postanek na trzinskem sejmu prav gotovo posebno doživetje ob koncu tedna, ki ga bo zaznamovalo praznovanje prvega maja.

Program: SOBOTA 4. MAJ

Program: NEDELJA 5. MAJ

Avtor: Miro Štebe; Foto: OK Trzin
Komentarji uporabnikov