Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo

Cvetna nedelja je ena najlepših nedelj v letu, saj ima veliko sporočilno moč in čudovito zunanjost. Na ta dan je lepo opazovati kristjane, ki se pražnje oblečeni in ozaljšani z butaricami zbirajo pri maši. Cvetna nedelja, polno zelenja in barv. Pomlad se prebuja, nas navdihuje z začetkom novega življenja. Vse kar mladike potrebujejo imajo v naravi pripravljeno od Stvarnika. Cvetna nedelja je praznična – tega dne se spominjamo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Takrat so Gospoda pozdravljali z oljčnimi vejami.

Tudi danes v nedeljo, 9. aprila 2017, je bilo tako v Domžalah in po celi Sloveniji. Uvod v sveto mašo se je začel s slovesnim petjem domžalskega župnijskega zbora, prihodom ministrantov, župnika mag. Klemna Svetelja in duhovnega pomočnika Andreja Sveteta ter s slovesnim blagoslovom butaric in ostalega zelenja pri sveti maši ob 8.00 uri, pred kapelico Marije Vnebovzete na Goričici, od koder je po blagoslovu v cerkev krenila procesija za križem, v kateri so sodelovali ministranti, cerkveni pevski zbor, skavti in ostali farani z butaricami in zelenjem. V cerkvi se je nadaljevala Sveta maša, med katero so prebrali Kristusov Pasion. Blagoslov zelenja pa je potekal tudi pri ostalih mašah. Pri maši blagoslavljamo veje oljke in butarice. Najlepše so tiste, ki jih izdelamo sami, saj smo nanje najbolj ponosni. Precej butaric so k blagoslovu nesli otroci, ki so jih izdelali na postnem oratorijskem dnevu, pri tem so jim pomagali odrasli skavtinje in skavti ter oratorijski animatorji.

Jezus se napoti v Jeruzalem, kjer želi z učenci obhajati zadnjo večerjo pred svojim trpljenjem. V mesto ne prihaja na konju kot vojskovodja, pač pa na osličku, ker prinaša mir. Sprejemajo ga z vzklikanjem in hvalnicami, da bi ga kmalu za tem pribijali na križ. Preroki so ga oznanjali in bili največkrat sami preganjani in zasramovani. Vendar pa je Bog vedno z njimi in jih opogumlja. Jezus Kristus v Božji podobi pa je sam sebe ponižal in prevzel podobo hlapca in postal pokoren, pokoren vse do smrti na križu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov