Alzheimer caffe – Sanja Lončar: Naravne rešitve za ohranjanje možganov in živčevja, tudi v starosti

Kaj načenja naše možgane? Zakaj smo priča epidemičnem razmahu degenerativnih bolezni živčevja? Kako propad lahko preprečimo, ustavimo ali celo zdravimo? S katerimi rastlinami si lahko pomagamo? Naši predniki so poznali koristi rastlinskih moči v boju proti tovrstnim tegobam, sodobna znanost pa njihovim ugotovitvam pritrjuje in celo razkriva mehanizme, s katerimi rastlinam uspeva pomagati tudi na tem področju. Vse to in še več smo v Knjižnici Domžale izvedeli v četrtek, 16. marca 2017, na pogovoru poimenovanem Alzheimer caffe, ki poteka v organizaciji Doma upokojencev Domžale, Cvete Zalokar in Knjižnice Domžale. Tokratna gostja je bila Sanja Lončar, ki vodi široko podprto civilnodružbeno gibanje Skupaj za zdravje človeka in narave.

Vitalnost je ena od vse pogosteje zlorabljenih besed. Zaslediti jo je možno na embalaži domala vsakega medicinskega pripomočka in prehranskega dopolnila. Znanstveniki na vseh celinah iščejo naravne rešitve, s katerimi so si tudi naši predniki pomagali do bolj bistrih možganov. Nekatere zdravilne rastline in hranila imajo že toliko dokaznega gradiva, da je dobro, če zanje izveste čim prej in jih začnete uporabljati, dokler so možgani še zmožni temeljite obnove. Poznamo dve vrsti staranja: dobro staranje, pri katerem se telo stara v skladu z neizogibnim biološkim ritmom, in staranje, ki nastopi prehitro, zlasti zaradi napačnega ravnanja, neustreznega prehranjevanja ali neprimernih življenjskih vzorcev oziroma mišljenja in čustvovanja. Pri tem si je mogoče pomagati – če odpravimo vzroke, lahko telesno vitalnost telesa pomembno izboljšamo.

Tudi na področju uporabe zdravilnih rastlin dandanes nastaja vse več novih preparatov, v katerih se modrost tradicionalnih receptur prepleta s sodobnimi tehnologijami. Včasih se znajdemo v začaranem krogu: telo brez energije ustvarja čustveno »luknjo«, ki onemogoča premik na bolje. Zato je najbolje, če telo podpiramo na vseh ravneh hkrati. Ker včasih ne vemo, kaj natanko primanjkuje telesu – ali pa mu manjka že toliko vsega, da bi sami le stežka sestavili ustrezno mešanico potrebnih vitaminov, rudnin, encimov, probiotikov, antioksidantov, je na trgu vse več naravnih izdelkov, ki so zasnovani tako, da delujejo sistemsko, torej na vse pomembne sklope v telesu. Na pogovoru v Knjižnici Domžale so govorili o dejavnikih in vzrokih za nastanek bolezni, nanesel pa je tudi na prehrano in seveda tudi na zdravilne rastline, ki blažijo simptome propadanja možganov in živcev.

Zanimiv pogovor s Sanjo Lončar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov