Alzheimer caffe – mag. Anja Osojnik: Center za socialno delo kot demenci prijazna služba

V organizaciji Doma upokojencev Domžale, Knjižnice Domžale in Cvete Zalokar, je v sklopu Alzheimer caffe v četrtek, 19. januarja 2017, potekal zanimiv pogovor na temo Center za socialno delo kot demenci prijazna služba. Tako so se obiskovalci v prostorih Knjižnice Domžale s tokratno gostjo mag. Anjo Osojnik, direktorico Centra za socialno delo Domžale, pogovarjali o funkciji socialne službe pri razvoju demenci prijaznega okolja. Pogovor je vodila Cveta Zalokar.

"Socialna varnost, ki jo želi zagotoviti država vsem svojim državljanom, obsega preprečevanje in reševanje socialne problematike posameznikov, družine in skupin prebivalstva, njena dejavnost pa so storitve in ukrepi namenjeni preprečevanju in odpravljanju socialnih stisk in težav ter denarno socialne pomoči namenjene tistim posameznikom, ki si sami materialne varnosti ne morejo zagotoviti", je dejala direktorica Centra za socialno delo mag. Anja Osojnik.

Posledica gospodarske krize je tudi naraščajoča brezposelnost in s tem večja potreba po socialnih transferjih, saj ljudje v vse večji meri potrebujejo pomoč s strani države, pa naj gre za denarno socialno pomoč, varstveni dodatek, pomoč pri ostarelih … Pomoč na domu se v občini izvaja za ljudi, ki živijo doma, ostajajo prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti. Težje je za dementne ljudi, saj pride dostikrat do konfliktov, ker dementni človek ne ve, kam je kaj založil kakšno stvar, potem pa so obtožbe na račun pomočnikov na domu. Veliko domačih si ne morejo privoščiti, ali pa nočejo, da bi starejše oddali v dom, saj je vse več brezposelnih, s tem pa imajo s pokojnino zagotovljeno vsaj minimalno denarno varnost. A zaradi stisk ljudi in pa tudi od pohlepa, zato prihaja tudi do nasilja nad starejšimi, ki pa seveda ne vedo ali ne upajo sprožiti klica na center za socialno delo. V zadnjih letih, od sprejetja Zakona o preprečevanju nasilja v družini in še posebej novele tega zakona, beležijo povečano število prijav nasilja. To ne pomeni, da je nasilja več, temveč da sistem bolje deluje in da se žrtve v večji meri kot v preteklosti upajo zateči po pomoč in prijaviti nasilje.

Veliko koristnih nasvetov ter napotkov je bilo podanih poslušalcem o delu centrov za socialno delo. Izvedeli so kako deluje ter tudi o novem zakonu, kjer za varstveni dodatek po novem ne bo več plomb na nepremičnino, če je ta vredna manj kot 120 tisoč eurov, plombe pa se brišejo tudi za nazaj.

“Tu smo samo zato, da vam pomagamo in da skupaj poiščemo rešitve", je geslo centrov za socialno delo, zato, če potrebujete pomoč ali pa samo nasvet, se kar oglasite pri njih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov