ŽePZ Stane Habe iz Domžal je postal najboljši upokojenski ženski pevski zbor gorenjske regije!

Minulo soboto, se je Ženski pevski zbor Stane Habe, Društva upokojencev Domžale, pod vodstvom zborovodkinje Marike Haler, udeležil Revije pevskih zborov »Gorenjski upokojenci pojejo«, ki je potekala v Gradu Khislstein v Kranju. Na reviji so se domžalske pevke izredno izkazale, saj so sem med šestnajstimi sodelujočimi zbori uvrstile med tri najboljše zbore, med ženskimi zbori pa so se uvrstile na prvo mesto.

Ženski pevski zbor Stane Habe, Društva upokojencev Domžale, ki bo letos praznoval 35 let delovanja, je tako postal najboljši ženski upokojenski pevski zbor v gorenjski regiji. Danes sem jih obiskal na vajah in bil prijetno presenečen, koliko energije in dobre volje so izžarevale pevke, ki jim ta uspeh pomeni izredno veliko, hkrati pa je to za njih še dodatna motivacija za nadaljnje delo. Zborovodkinja Marika Haler mi pove, da je izredno ponosna na pevke, petje jemljejo resno in so mu predane, kar se vidi na nastopih in tekmovanjih. Ob tem pa jim nikoli ne manjka dobre volje. Vse pa se med seboj tudi zelo dobro razumejo in se tudi veliko družijo. Trenutno je v zboru skupaj z zborovodkinjo 28 članic. Najstarejša pevka pa šteje 81 let.

In kakšen je recept za tako dobro uvrstitev, ki so jo dosegle minulo soboto? Halerjeva mi pove, da so lahko same izbrale repertoar pesmi, med njimi pa je morala biti ena ljudska. »Za to revijo smo izbrale vesele pesmi. Vendar ni dovolj, da pesem samo zapoješ, treba se je vživeti vanjo, da poslušalci začutijo tisti pravi naboj, ki jih vzdigne na to raven, da sodelujejo. In ravno to se je zgodilo v Kranju, saj s svojim nastopom poslušalcev nismo pustile ravnodušnih«, še pove Halerjeva.

Glede na ta rezultat, ki so ga dosegle na tej reviji, se jim obeta, da bodo jeseni na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, nastopile na velikem odru Cankarjevega doma. Do sedaj so sicer vsako leto sodelovale na tem festivalu, vendar na prizorišču festivala, kjer so se predstavljala društva iz občine Domžale. Bo pa jeseni vsekakor veselo, saj ob njihovi 35-letnici pripravljajo koncert, ki pa bo po besedah Halerjeve malo drugačen kot so običajno pevski koncerti. Večino programa bo takšnega, da bo pri petju lahko sodelovalo tudi občinstvo.

Pred kratkim so nastopile tudi na 54. območnem srečanju odraslih pevskih zborov v Mengšu.

Medtem, ko sem bil pri njih na obisku, so mi zapele vse tri pesmi, s katerimi so nastopile na gorenjskem festivalu (Moj pobič je iz gornjega kraja, Le pridi, le pridi, sem sama doma, Primorska ljudska) in mirno lahko zapišem, da so me pesmi ponesle v višave, tako dobro so jih pevke namreč zapele. Prostor kjer so prepevale pa je v hipu postal poln pozitivne energije.

Čestitke pevkam Ženskega pevskega zbora Stane Habe, Društva upokojencev Domžale, za izjemen uspeh na gorenjski reviji in jim želim še veliko uspešnih nastopov. V kar pa ne dvomim. In seveda čestitke ob 35-letnici delovanja!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi