Zaključek projekta Plakat za mir – Pot miru 2019 na OŠ Venclja Perka

Pod okriljem Kulturnega društva Vere Terstenjak, ustanovne članice Lions kluba Domžale, so tudi letos učenci, stari od 11 do 13 let, ustvarjali v okviru 32. mednarodnega likovnega natečaja Lions za Plakat miru 2019/2020 s temo “Potovanje miru”. Na mednarodnem natečaju Plakat miru slovenski Lions klubi sodelujejo že uspešnih 23 let. Letos je sodelovalo 38 Lions klubov in 121 osnovnih šol ter skupno kar 1500 otrok. Prejeli so več kot 130 likovnih del, med katerimi so izbrali 24 finalistov. Med nagrajenkami plakata miru je tudi Pia Zabret Verbole, učenka Osnovne šole Venclja Perka Domžale in mlada likovnica iz likovne šole Vere Terstenjak. Prav tako sta nagrado za kreativno delo na plakatu prejela Neža Krušelj in Jakob Vrtačnik.

Ker je ravno v času postavitve razstavljenih likovnih del plakata miru marca v Knjižnici Domžale izbruhnila epidemija, niso uspeli izpeljati odprtje razstave, kjer bi nagradili uspešne mlade likovnike, zato so se na Osnovni šoli Venclja Perka odločili, da sedaj po koncu epidemije na manjšo slovesnost povabijo vodilne iz Lions kluba Domžale, akademsko slikarko Vero Terstenjak, ki vodi likovno šolo ter vseh devet učenk in učencev OŠ Venclja Perka Domžale, ki so s svojimi likovnimi deli sodelovali pri projektu Plakat miru. Prav tako so za to priložnost razstavili svoja likovna dela.

V uvodu je vse zbrane pozdravila ravnateljica mag. Petra Korošec, ki je ob tej priložnosti predsednici Lions kluba Domžale Nini Fartek izročila priznanje za sodelovanje in donacijo na dobrodelni prireditvi “Pokaži, kaj znaš – za dober namen!“ Učenci in učitelji OŠ Venclja Perka iz Domžal so skupaj s starši tudi letos pripravili dobrodelno prireditev “Pokaži, kaj znaš – za dober namen!“. Tokrat z željo pomagati pri odpravljanju posledic pandemije. Zaradi trenutnih razmer je letošnja prireditev potekala preko Facebook strani, na kateri so objavljali svoje video nastope. Predstavljali so se z umetniškimi, športnimi, filmskimi in drugimi prostočasnimi dejavnostmi ter raznimi izdelki, da bi za šolski sklad zbrali čim več sredstev za odpravljanje posledic pandemije, normalizacijo šolskega življenja in skupnega druženja. Pokazati so želeli, da kljub trenutnim negotovim razmeram in izolaciji življenje teče dalje, da so na dnevnem urniku tudi igranje, ustvarjanje, šport, smeh … S tem so pokazali, da želijo razveseljevati in krepiti njihovo medsebojno povezanost.

V nadaljevanju je univ. dipl. psih. Nataša Fabjančič, šolska psihologinja na Osnovni šoli Venclja Perka Domžale povabila k besedi predsednico Lions Kluba Nino Fratek ter akademsko slikarko Vero Terstenjak, ki je tudi ustanovna članica Lions kluba Domžale, da sta povedali nekaj besed o Plakatu miru. Razstava del tradicionalno vsako leto poteka v Knjižnici Domžale. Ker so zaradi izrednih ukrepov ob pojavu novega koronavirusa v Knjižnici Domžale do preklica odpovedali vse prireditve in dogodke, uradnega odprtja razstave letos ni bilo, so si pa razstavljena likovna dela, ki so jih ustvarili mladi likovni umetniki iz domžalske regije, lahko ogledali ob obisku knjižnice, dokler je niso dokončno zaprli, kot vse druge ustanove.

Na letošnjem mednarodnem likovnem natečaju je po besedah Vere Terstenjak sodelovalo 20 mladih likovnikov starih od 6 do 16 let, ki ustvarjajo v njeni slikarski šoli. Mladi ustvarjalci prihajajo iz različnih osnovnih šol domžalske regije. Vsak od njih ima svoj pogled “kako priti do miru v svetu”. S pomočjo likovnega jezika znajo zelo originalno prikazati POT MIRU, ki je bila letošnja tema. “Že 20 let, ko otroci sveta rišejo mir se tudi naši domžalski mladi umetniki uspešno udeležujejo tega svetovnega projekta prek Lions kluba International. Za učence in za mene kot mentorico je ta tema vsako leto poseben izziv. Takrat ko ustvarjamo razmišljamo in sanjamo o miru, ki bi lahko spremenil svet in ljudi na bolje,” je povedala Vera Terstenjak.

Nekaj besed je spregovorila tudi umetnostna zgodovinarka prof. Jadranka Šumi, ki je pohvalila vodstvo osnovne šole za posluh in dobro delo z učenci, saj je prav iz Osnovne šole Venclja Perka prišlo največ likovnih del in to kar devet, za kar gre zasluga tudi vztrajni akademski slikarki Veri Terstenjak, katere likovno šolo obiskuje veliko učencev iz te osnovne šole. Ves čas, odkar prof. Jadranka Šumi spremlja natečaj Plakat miru domžalskih Lionsov, so učenci Osnovne šole Venclja Perka vedno najštevilčnejši in ponavadi tudi z najboljšimi likovnimi deli.

Za predah pred podelitvijo nagrad je poskrbel mladi pianist Amadej Tibaut (7.a), ki je na klavirju zaigral delo Ludwiga van Beethoven: Opus 2 Number 1, Sonata v A-dur-u.

Sledila je podelitev diplom učencem za likovne izdelke, ki so nastali v okviru projekta, diplome pa sta podelili predsednica Lions Kluba Domžale Nina Fartek ter akademska slikarka Vera Terstenjak. Diplome so prejeli Maša Kovač (7.a), Kim Špehar (7.b), Pia Zabret Verbole (7.c), njeno likovno delo je bilo nagrajeno kot najboljše v projektu Lions kluba Domžale, Arbnor Destani (8.a) ter Jaka Savšek (8.b). Po podelitvi diplom je svojo avtorsko pesem Karantena zbranim prebral Din Hairlahović (7.c).

Zahvalo za sodelovanje mlajšim učencem, ki so prav tako likovno ustvarjali, čeprav so za vključitev v projekt še premladi, so prejeli: Julija Božnik (2.a), Timotej Košmrlj (2.a), Anja Vranić (2.a) ter Julija Primožič (4.b).

Sledila je pripoved o sliki Pie Zabret Verbole (7.c), njena slika je bila nagrajena: “Od nekdaj na svetu živijo ljudje, ki razmišljajo le o tem, kako vse uničiti, izkoristiti, poteptati. Razen sebe. Zato so na svetu trpljenje in vojne. Temačnost. K sreči pa se vedno znova najdejo ljudje, ki mislijo dobro. Ki si želijo, da bi bilo življenje lepše za vse, da bi se razumeli in živeli v miru drug z drugim. Ljudje, ki na ta svet prinašajo svetlobo. Taki, ki jih vodi in žene “Dobra misel”, ki jo širijo naprej med druge. Tako je vedno več ljudi, ki si prizadevajo za končanje vojn, za svobodo in mir. Tudi sama si želim tega in verjamem, da je pot do miru v resnici čisto preprosta – potrebna je le iskrena, dobra misel.”

V nadaljevanju je Adin Grapkić (6.b) na klavirsko harmoniko zaigral še narodno zabavno skladbo »Po dekle«. Ob koncu se je predsednica Lions kluba Domžale Nina Fartek zahvalila za uspešno sodelovanje ravnateljici mag. Petri Korošec ter univ. dipl. psih. Nataši Fabjančič, šolski psihologinji ter jima izročila priznanje.

Vsem čestitke tudi z naše strani in čim več ustvarjalnih uric tudi v prihodnje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi