Vse življenje se učimo – Simbioza bo letos povezovala že tretjič

Letos bo projekt Simbioza že tretjič povezal Slovenijo. Projekt naj bi povezal mlajšo in starejšo generacijo, doprinesel k dvigu računalniške pismenosti starejših ter ustvarjal kulturo medgeneracijske solidarnosti, ki jo bodo mladi lahko prenašali naprej in tako ustvarjali družbeno blaginjo.

Prostovoljci bodo tako v tednu med 21. in 25. oktobrom 2013, po številnih lokacijah po celotni Sloveniji, tudi v občini Domžale, starejšim pomagali pri prvem stiku z računalnikom in internetom ter s tem poskušali dvigniti računalniško pismenost in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi. Projekt Simbioza pa ob tem promovira tudi vrednote prostovoljstva med mladimi, odgovornost in krepi proaktiven odnos do družbe in lastne prihodnosti.

Kot sporočajo iz Zavoda Ypsilon, ki organizira ta projekt, so lani povezali kar 3250 prostovoljcev in 5033 starejših na več kot 300 lokacijah. O povezovanju vseh skupin priča tudi podatek, da so kot prostovoljci sodelovali zaposleni, dijaki, študentje, brezposelni in tudi osnovnošolci.

Vabijo vas, da se jim pridružite tudi letos – svoj pečat lahko pustite kot prostovoljec in svoje znanje delite s starejšimi, ali pa pristopite k projektu kot udeleženec, ki želi storiti prve korake v svetu računalništva in interneta. Prijavite se lahko na prenovljeni spletni strani www.simbioza.eu ali po telefonu na 040 940 888.

Do osnovnega znanja računalništva in e-veščin v petih korakih
Na vsakem izobraževalnem modulu bodo udeleženci pridobili znanja, ki jih bodo kasneje lahko uporabljali vsak dan. Na prvem modulu jim bodo predstavili delovanje in zgradbo računalnika in program za pisanje Word. Na drugem modulu se bodo srečali z internetom, iskalniki in spletnimi stranmi. Na tretjem modulu bodo ustvarili račun za elektronsko pošto, spregovorili pa bodo tudi o varstvu osebnih podatkov. Četrti je namenjen spoznavanju družbenega omrežja Facebook. V petem modulu pa se bodo udeleženci naučili uporabljati mobilni telefon.

V Občini Domžale je lani projekt potekal na kar nekaj lokacijah, med drugim tudi v Domu upokojencev Domžale, kjer so bili njihovi oskrbovanci, ki so se udeležili tečaja, izredno navdušeni na novimi računalniškimi veščinami, ki so jih pridobili na tem tečaju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca, Zavod Ypsilon
Tagi