Vrtec Urša je že vrsto let ponosen lastnik eko zastave

Vrtec Urša je že vrsto let ponosen lastnik eko zastave, katero smo si prislužili s svojim vsakoletnim aktivnim delom na področju eko dejavnosti. Zavedamo se, da je želja vseh nas, da bi  živeli v čisti neokrnjeni naravi, pili pitno vodo, jedli zdravo, neoporečno hrano, ter bili aktivni in zdravi. Da bi vse to uresničili pa menimo, da je nujno potrebno, da otroke o tem seznanjamo že od malih nog, zato v okviru našega prioritetnega cilja s področja eko vzgoje, skozi vse leto v našem vrtcu potekajo različne eko dejavnosti.

V pomladnih mesecih marcu in aprilu pa področju eko vzgoje namenjamo še prav posebno pozornost. V vseh starostnih skupinah, so glede na zmožnost otrok in postopnost, strokovni delavci otrokom predstavljali dejavnosti s pomočjo katerih so otrokom približali  naravo in skrb za naravo, jih seznanjali, kako naj bi skrbeli za svoje zdravje in jih na splošno seznanjali z dejstvi, da sami lahko s svojim odgovornim ravnanjem pomagajo, naravo ohraniti v vsej svoji lepoti. Po skupinah so otroci prepevali pesmi, prebirali slikanice z eko tematiko, ločevali odpadke, si ogledovali ekološke otoke, izdelovali plakate, različne izdelke iz odpadnega materiala, sadili in sejali različne rastline na naših zeliščnih, zelenjavnih in dvignjenih vrtovih, skrbeli za zdravo prehranjevanje z izdelovanjem raznih sadno zelenjavnih nabodal, napitkov, hodili na krajše in daljše sprehode, izvajali različne gibalne dejavnosti, raziskovali travnike, gozd.

Že tradicionalno smo sodelovali tudi z Javnim komunalnim podjetjem Prodnik. Tudi to leto so otrokom po vseh naših enotah omogočili ogled odvoza različnih odpadkov. Celotno dogajanje je spremljal tudi Grini, njihova maskota, ki je skrbel, da je odvoz odpadkov potekal v skladu z vsemi pravili ločevanja. Druženje z Grinijem se je nadaljevalo še po skupinah, kjer je gospa Tadeja Jenčič, za otroke pripravila eko delavnice, v okviru katerih so z otroki v starostnih skupinah 4-5 in 5-6 letnih otrok diskutirali o varovanju okolja, ločevanju odpadkov in pitni vodi, ob Grinijevi novi počni družabni igri, v kateri nastopa Smetolovaj, ki ni čisto nič eko in najbolj uživa v razmetavanju smeti. Ker pa Smetolovaja še ni nihče videl, so ga otroci v nadaljevanju delavnic narisali po svoji domišljiji. Nastali so zanimivi izdelki, ki so pokazali kako široka je otroška domišljija. Grini je otrokom iz vsake skupine podaril družabno igro, s pomočjo katere bodo tudi v prihodnje lahko utrjevali svoje znanje s področja eko tematike, vsak otrok pa je dobil še svoje darilce, katero bo otroke spominjalo na prijetno in poučno skupno druženje.

Nuška Rožič, pomočnica ravnateljice Vrtca Urša

Komentarji uporabnikov
Tagi