Vrtčevski otroci obiskali raziskovalni čebelnjak

Raziskovalni čebelnjak, ki se nahaja v HOFER-jevem upravno-logističnem centru, je na dnevu odprtih vrat, ki je potekal 23. aprila 2018, gostil 175 otrok iz Domžal in Prevoj. Na njem so otroci izvedeli več o življenju in delu čebel ter spoznali, kako lahko tudi sami pomagajo malim delavkam, da bodo še naprej pridno opraševale rastline in skrbele za lepšo prihodnost.

Narava je ustvarila sožitje čebel z preko 20.000 rastlinami, zato je najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu opraševanje različnih rastlin. Opraševanje omogoča razvoj in obstoj rastlinskih vrst, čebele pa za svoje delo dobijo medičino in cvetnim prahom, ki je nepogrešljiva hrana za življenje čebeljih družin. Izredno pomembni so tudi čebelji pridelki, ki so popolnoma naravna živila, neposreden dar narave – čebel. Čebelji pridelki nam pomagajo krepiti in ohranjati naše zdravje. Poznavanje čebel, njihovega pomena in skrb za njih, kot naša družbena odgovornost je izrednega pomena. Pri HOFER-ju se zavedajo svoje odgovornosti do ljudi in okolja, zato v okviru iniciative Danes za jutri pripravljajo različne družbeno odgovorne projekte. Da bi pomagali čebelam in vsem, ki se trudijo za njihovo dobrobit, v okviru trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost, pripravljajo številne aktivnosti, v katere vključujejo tudi otroke. Dan odprtih vrat, katerega namen je bil spoznati delo in življenje čebel, je vodila raziskovalka s Čebelarske zveze Slovenija Nataša Lilek, ki je otrokom na izobraževalen, a igriv način predstavila, zakaj so čebelice pomembne za našo prihodnost.

Ga. Lilek med razlago

Spoznali kranjsko čebelo

Ogled raziskovalnega čebelnjaka, v katerem domuje 20 čebeljih družin, je potekal v skupinah. V njem se od pomladi leta 2014, s pomočjo vzorčenja cvetnega prahu opravlja pregled stanja onesnaženosti okolja in izvaja analiza kemijske sestave cvetnega prahu. Vsa raziskovalna dela potekajo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, glavnim partnerjem trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost. Lilekova je otrokom razkazala domovanje čebel in jim razložila, da v njem prebiva domača čebela (Apis mellifera), natančneje njena podvrsta, kranjska čebela (Apis mellifera carnica) ali pogovorno kranjska sivka. Blaž iz vrtca Medo je povedal: »Videl sem veliko čebelic, ki niso bile rumene ampak sive. Ime jim je kranjska sivka.« Med otroki je veliko zanimanja pritegnila tudi čebelarska oprema in pa prav posebna čebelica, ki se je od drugih razlikovala po barvi. »Najbolj mi je bila všeč matica, saj je bila drugačna in se je od drugih čebelic ločila z rumeno piko,« je dodala Venesa iz vrtca Medo.

Maskota čebelice z otroki

Paša čebel in medovite rastline

Ob koncu srečanja so si otroci ogledali medovite rastline, ki so pomembne za pašo čebel in jih lahko posadimo v cvetlične lonce ali na vrt. Čebele so za našo prihodnost zelo dragocene, saj oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves – s tem skrbijo za ohranjanje in razvoj rastlinskih vrst ter njihove sadove, ki so osnova zdrave prehrane. Zaradi številnih »prekomerno« urejenih vrtov z angleško trato, zimzeleno živo mejo in eksotičnim rastlinjem pa vedno težje najdejo dragoceni živež.

Po ogledu čebelnjaka in njegove okolice, je otroke obiskala še maskota čebelica, jih pogostila s sokom in sadjem ter jim razdelila HOFER-jeve darilne vrečke.

Miha Ulčar; Foto: HOFER

Tagi