Varno na kolesu ponesel sporočilo o varnosti v prometu tudi v osrednjo Slovenijo

Kljub oteženi situaciji v zadnjih mesecih so slovenski osnovnošolci pridobivali nova znanja na daljavo, več kot 10 tisoč otrok iz preko 120 slovenskih šol pa je sodelovalo tudi pri zanimivih in poučnih nalogah programa Varno na kolesu. Učenci so spoznavali pomen varnosti v prometu in se z domiselnimi izdelki potegovali za privlačne nagrade. Glavne nagrade v okviru razpisanih nalog so osvojile OŠ Tišina, OŠ Bršljin in OŠ Jurija Vege Moravče, uspešna pa je bila tudi OŠ Alojzija Šuštarja.

Poleg učencev, ki so se pripravljali na kolesarske izpite, so se programu Varno na kolesu letos pridružili prav vsi učenci od 1. do 9. razreda. V sklopu razpisanih nalog so učenci opazovali promet in prometno infrastrukturo v svojem kraju, utrjevali svoje kolesarske spretnosti, spoznavali pozitivne vplive kolesarjenja in pravilno opremljeno kolo ter opozarjali na najpogostejše kolesarske prekrške.

OŠ Jurija Vege Moravče se je izkazala na vseh nivojih: med šolami, ki so uspešno zaključile in oddale obe nalogi v razpisu A, in tistimi, ki so sodelovale v razpisu B, je osvojila tretje mesto. Med šolami, ki so opravljale naloge v obeh razpisih, pa se je uvrstila na prvo mesto. Za aktivno širjenje sporočila o varnosti v prometu so učenci tako osvojili denarno nagrado, kolesarske čelade in prikaz preventivnih prometnih demonstracij v izvedbi AVP. Več o kolesarskih dosežkih je povedala učiteljica Katja Medija: »Odločili smo se, da v tem šolskem letu zagrizemo kar v oba razpisa. Sploh razpis B nam je bil po godu, saj smo za učence pripravili kar nekaj kolesarskih dejavnosti. V Kranjski Gori smo izvedli kolesarski tabor, kjer so učenci spoznavali čudovite gorenjske poti in nabirali kolesarske kilometre. Te so nabirali tudi ostali učenci šole v okviru akcije Na kolo za zdravo telo. Izdelali smo promocijski video o kolesarskih poteh v Moravčah, ki so primerne za družine. Tudi naloge v sklopu A so bile snemalno obarvane. Posneli smo naš prvi TV dnevnik Moravče kolesarijo, kjer smo predstavili aktualne podatke v povezavi s kolesarjenjem v naši občini in intervjuvali moravškega župana. Kot že nekaj let zapored smo posneli poučni posnetek o najpogostejših napakah kolesarjev. Zelo smo se razveselili letošnje uvrstitve in nagrad, predvsem pa smo ponosni na naše novo znanje in izkušnje, ki smo jih pridobili v tem projektu.«

Za predlagan kolesarski izlet v okviru razpisa B je bila nagrajena tudi OŠ Alojzija Šuštarja, ki deluje v okviru Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. “Voda je vir življenja: ujemimo jo s kolesom,” so njeni učenci naslovili informativno zgibanko z zemljevidom, ki nas po urbanih ulicah in urejenih kolesarskih poteh pripelje do Koseškega bajerja in toplega izvira Straža. Za uspešno opravljeno nalogo šola prejme denarno nagrado in kolesarske čelade, o sodelovanju v programu Varno na kolesu pa je več povedala učiteljica Petra Filipič: »Veseli smo, da smo se v letošnjem šolskem letu vključili v projekt Varno na kolesu. Naša šola sicer nima klasičnega šolskega okoliša, zato otroke iz oddaljenejših krajev v šolo glavnem vozijo starši. V okviru projektnih nalog smo tako ugotovili, kolikšen delež otrok se v šolo pripelje s kolesi ali drugimi zelenimi sredstvi in tako pridobili izhodišče za delo v prihodnosti. Naš glavni cilj v prihodnosti je dvigniti kulturo kolesarjenja na naši šoli, odkriti vse varne poti v šolo, otroke navdušiti za kolesarjenje, v pouk športa in izbirnega predmeta šport za sprostitev vpeljati kolesarske vsebine, ki bodo prispevale h glavnemu cilju. Ponosni smo na letošnji uspeh in skeč, ki je v letošnjem letu mnoge navdušil in ozavestil o pomenu opreme in varnosti v prometu.«

Odličen rezultat so dosegle tudi OŠ Poljane, OŠ Valentina Vodnika in OŠ Šmartno pod Šmarno goro. 

»Učenci so letos pokazali zelo dobro poznavanje prometnih pravil in izkazali tudi veliko veselje do kolesarjenja, saj je prav v času karantene kolo postalo najboljši ‘prijatelj’ marsikaterega najmlajšega. Šole iz osrednjeslovenske regije so se kljub oteženim razmeram odlično izkazale in dokazale, da lahko o tako pomembni tematiki, kot je varnost v prometu, ozaveščamo tudi na kreativen način, ki je otrokom blizu. Kar pa je najpomembnejše, sporočilo o varnih kolesarskih izkušnjah so ponesle tudi izven šolskih zidov v svojo lokalno skupnost,« je izpostavila Tanja Medved, vodja projekta Varno na kolesu.

Urška Lisjak; Foto: povem.si

 

Komentarji uporabnikov
Tagi