V župniji Jarše je letos potekal jubilejni 20 oratorij – Eno je potrebno

Letos obhajamo 150-letnico smrti Friderika Ireneja Barage, velikega Slovenca, ki je bil misijonar med Indijanci v Severni Ameriki. Geslo letošnjega oratorija »Eno je potrebno« povzema njegovo življenje, saj se je vse življenje trudil, da bi Indijancem prinesel veselo oznanilo evangelija. Vse svoje življenje je daroval zanje in za rešitev njihovih duš. Letošnji oratorij je bil priložnost, da so mladi podoživeli svojo misijonsko zavest. Vsi otroci in mladi na oratoriju so bili povabljeni, da so se pridružili skupni misijonski akciji. Hkrati pa so vedno znova razmišljali o tem, kako biti pričevalci tam, kjer živimo. Dva pomembna elementa oratorija; delavnice in igre, sta bila letos združena v celotedenski indijanski igri. Prav skozi to dejavnost je bil oratorij še veliko bolj celovit. 

V župniji Jarše so letos organizirali že dvajseti oratorij po vrsti,  ki je trajal od nedelje, 1. do nedelje 8. julija 2018, ko so za zaključek pripravili poseben program, ki je bil namenjen tako udeleženim otrokom, kot njihovim staršem. Jubilejni 20. oratorij so najprej obeležili z jutranjo sveto mašo, ki jo je v polni kapeli v župnišču Jarše daroval župnik Matjaž Križnar.

»Za njimi je še en poletni oratorij, katerega glavni junak je bil Friderik I. Baraga. Otroci so teden dni spoznavali lik misijonarja med Indijanci in njegovo življenje. Preko zgodb in katehez so se učili o vrednotah in vrlinah, ter bili z igro in molitvijo blizu Bogu in drug drugemu,« je v pridigi med povedal župnik Matjaž Križnar. Sveta maša je potekala v pravem oratorijskem duhu, saj je s pesmijo in besedo sodelovalo vseh 39 animatorjev in 115 otrok, ki so se udeležili letošnjega jubilejnega oratorija v župniji Jarše ter seveda starši, dedki in babice kakor tudi drugi župljani.

Po sveti maši so se zbrali na ploščadi pred župniščem, kjer so imeli oratorijci postavljeno pravo indijansko vas s šotori, obiskovalcem pa so pokazali, kaj vse so doživeli pretekli teden na oratorijskih dnevih, ki sta jih vodili Meta Plaznik in Nika Pirnat z animatorji. Po dvigu oratorijske zastave ob pesmi, so obiskovalcem predstavili zgodbo o slovenskem misionarju Frideriku I. Baragi, zatem so šli po skupinah na misijon, po njem pa so pripravili lepo praznovanje 20-letnice oratorija v Jaršah.

Praznovanje se je začelo s predstavitvijo zastav z vseh oratorijskih dnevov, od leta 1999 do danes, program pa so popestrili s skeči s katerimi so opisali dogajanje v vseh teh dvajsetih letih, ki je bilo res pestro. V tem času so se menjavale voditeljice in voditelji, nekateri so danes že tudi sami starši otrok, ki so se udeležili letošnjega oratorija. Pestro dogajanje skozi celotno dopoldne je navdušilo obiskovalce pa tudi otroke, ob koncu pa sta se voditeljici zahvalili vsem, ki so pomagali, da je oratorij odlično uspel.

»Prva in največja zahvala gre vam, dragi animatorji, na čelu z voditeljicama Meto Plaznik in Niko Pirnat. V mojem imenu in imenu otrok hvala za ves trud, ki ste ga vložili, za iznajdljivost in potrpežljivost in hvala, da so otroci doživeli še en nepozaben teden, poln igre, veselja in molitve. Bog vam povrni v vaših prizadevanjih,« je v zahvali dejal župnik Matjaž Križnar. Meta in Nika pa sta se zahvalili vsem pokroviteljem, ki so finančno podprli oratorij. Zahvalili sta se tudi župniku in  gospodinjam, ki so skozi ves teden skrbeli, da ni bilo lačnih ust, kakor tudi staršem, za pripeljane dobrote in zaupanje, ki jih izkazali animatorjem.

Več fotoutrinkov z zaključka oratorija v Jaršah si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi