V Vrtcu Domžale vzgojo že desetletja spremljajo knjige

Podelitev knjig otrokom, ki jeseni odhajajo v šolo

Enota Krtek v Ihanu, Vrtca Domžale, leži v prijetnem okolju obdan s travniki in gozdovi, blizu mesta, a ravno dovolj oddaljen od mestnega vrveža. Velika, sodobna, 11 oddelčna enota otrokom ponuja veliko kotičkov za bivanje v naravi in raziskovanje. Za prijetno vzdušje otrok je poskrbljeno s strani strokovnega kadra in urejenih ter strokovno naravnanih igralnic, od katerih imajo vsaka tudi svoj pokrit atrij, ki omogoča bivanje na prostem tudi ob manj ugodnih vremenskih razmerah. Vsaka oddelčna enota vrtca Krtek pa ima tudi svoj lično postavljen bralni kotiček, kjer z vzgojiteljicami otroci ob knjigi doživljajo ugodje, veselje, zabavo ter pridobivajo pozitiven odnos do literature. Že nekaj let je v navadi, da otrokom, ki prestopijo iz vrtca v osnovno šolo, podarijo knjige, za kar gre zahvala Založbi MIŠ.

Tako so tudi v ponedeljek, 27. maja 2019, otrokom, ki zaključujejo vrtčevsko življenje v enoti Krtek Ihan ter se podajajo po stopinjah šolarjev, pripravili svojevrsten program, na katerem je vsem malčkom Založba MIŠ podarila ilustrirano pesmarico Ferija Lainščka »Moje najljubše pesmi o živalih«. Prireditve, na kateri so otroci iz oddelkov Čebelice, Čmrlji in Žabe z vzgojiteljicami priredili krajši kulturni program, so se udeležili ravnateljica Vrtca Domžale Jana Julijana Pirman, pomočnica ravnateljice Vrtca Domžale Nina Mav Hrovat, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, direktor Založbe MIŠ  Anže Miš ter vodja Vrtca Domžale enote Krtek Ihan  Andreja Matkovič.

Otroci so z vzgojiteljicami pripravili krajši kulturni program.

V uvodu je vse zbrane pozdravila in nagovorila Nina Mav Hrovat, ki je iz svoje »malhe« potegnila Mačka Murija, Pedenjpeda in Muco Copatarico, plišaste živalce, katerih so se otroci zelo razveselili. V pogovoru so otroci razkrili, da najraje berejo slikanice, pravljice pa tudi pesmice. Anže Miš je v nadaljevanju podaril knjige vzgojiteljicam, ki so jih ob odhodu domov prejeli vsi otroci, ki jeseni odhajajo v šolo, da jih bodo lahko doma s starši prebirali. Otroci, ki ostanejo v vrtcu še eno leto, pa so tudi prejeli nove knjige, ki jih bodo imeli vsak dan na voljo v knjižnih kotičkih in v knjižnici vrtca. Po obdaritvi so si gostje ogledali  knjižne kotičke in vrtčevsko knjižnico, otroci pa so se vrnili v igralnice in pogledali, kaj novega jih čaka v njihovih knjižnih kotičkih.

Nina Mav Hrovat je otroke razveselila s plišastimi živalcami, Mačkom Murijem, Pedenjpedom in Muco Copatarico.

V zvezi s tem, kako v vrtcu skrbijo za pozitiven odnos do knjige, je nekaj besed spregovorila ravnateljica Vrtca Domžale Jana Julijana Pirman, ki je dejala, da v Vrtcu Domžale že nekaj desetletij vzgojo spremljajo s knjigami, zato imajo otroci na voljo knjižne kotičke, v katerih se nahajajo kvalitetne slikanice in knjige: »Izvajamo tudi projekte, katere smo v preteklosti pogosto poudarjali, kot so Bralnice pod krošnjami. To je tisto, ko smo želeli knjigo prinesti na prosto. Imamo pa tudi druge projekte, s katerimi sodelujemo s Knjižnico Domžale kakor tudi s šolo. Zato smo zelo ponosni na našo knjižno vzgojo, ki je zelo bogata.«

»Na Občini Domžale smo izredno ponosni, da spodbujamo branje z vsemi javnimi zavodi že od vrtca, šol in tako naprej, moram pa izpostaviti zelo tesno sodelovanje z Založbo Miš in pa za izvedbo vsakoletnega dogodka Bralnice pod slamnikom, ki propagira branje ne samo v naši lokalni skupnosti, temveč tudi širše, hkrati smo pred leti z založbo Miš in avtorico Nino Mav Hrovat izdali  slikanico Hrošček Simon širi zadovoljstvo, ki jo prejmejo naši prvošolci. Imamo tudi več knjigobežnic na različnih lokacijah, kjer si občanke in občani lahko preberejo marsikatero knjigo. Lani smo sprejeli tudi certifikat Branju prijazna občina, tako da se vsi trudimo po svojih najboljših močeh, da branje ostane tista vrednota, kot smo jo poznali mi kot otroci,« je o tem, kako lokalna skupnost spodbuja razvoj bralne kulture, povedala podžupanja mag. Renata Kosec.

Od leve: mag. Renata Kosec, Nina Mav Hrovat, Jana Julijana Pirman, Anže Miš in Andreja Matkovič.

Direktor Založbe MIŠ Anže Miš pa je poudaril, da so podarili 380 knjig za bodoče prvošolce iz občine Domžale. »Veseli smo, da občina Domžale in nacionalna komisija za UNESCO ta projekt podpirata. Branje je zelo pomembno celo v teh prvih obdobjih odraščanja in tega se pri naši založbi zelo dobro zavedamo, zato širimo dobre in kvalitetne zgodbe v obliki knjig, pesmaric in slikanic. Bralnice pod  slamniki že vrsto let pripravljamo skupaj s Knjižnico Domžale, projekt pa poteka po vsej Sloveniji. Zahvaljujemo se Občini Domžale, ki nam omogoča to na domžalskem področju in nas pri tem podpira,« je dejal Anže Miš.

Vodja Vrtca Domžale enota Krtek Ihan Andreja Matkovič pa je povedala, da so tako kot vsako leto z ustvarjanjem zelo aktivni: »V letošnjem letu je bil v enoti Krtek eden izmed projektov, ki smo ga poimenovali  Fizika. Zanj smo se odločili predvsem zato, ker ima danes ekologija – odnos do okolja zelo velik pomen. S projektom smo odpadno embalažo porabili za nove koristne in zanimive izdelke. Pri tem smo na novo zlagali, mečkali, lepili, barvali predmete, ki bi jih sicer zavrgli in se iz tega marsikaj tudi naučili. Tako smo poustvarili izdelke, ki se fizično premikajo v vetru. Ustvarjali smo vetrnice, zmaje, viseče pojoče izdelke ter jih razstavili na dvorišču vrtca. Cilj projekta je bil doživljanje ugodja, veselja in zabave ob gledanju izdelkov, ki se premikajo v vetru. V enoti Krtek pa si tudi prizadevamo, da otroci ob knjigi pridobivajo pozitiven odnos do literature.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi