V skupini Žoge si umivamo roke

»Naj se sperejo bacili,
da smo čisti, zdravi, čili!«

Tako se zaključi deklamacija, s katero smo začeli našo temo o umivanju rok.

V času bolezni je še toliko bolj pomembno, da si ljudje umivamo roke in tako skrbimo za zdravje. Da bi naši malčki lahko po svetu hodili zdravi, smo se odločili, da se naučimo pravilno in ob pravem času umiti roke.

Vsak otrok je izdelal list z navodili, kako se roke pravilno umivajo. Vsak korak posebej smo narisali v pravilen prostor in večkrat ponavljali postopek, da bi si ga dobro zapomnili. Vsak je svoja navodila odnesel domov, nekateri so jih nalepili v kopalnico, drugi v svojo sobo, tretji … Tako tudi starši vejo kako se pravilno umiva. Seveda smo navodila nalepili tudi v kopalnici v naši sobi, tako nas vsak dan opomnijo, kako si roke umijemo pravilno.

Pogovarjali smo se zakaj si moramo roke sploh umivati. Otroci so povedali nekaj zanimivih ugotovitev, ki smo jih zapisali na list papirja.

Lotili smo se tudi eksperimentov, ko smo ugotavljali kdaj si je roke potrebno umivati. Ugotovili smo, da si jih umivamo, ko prijemamo umazane podplate čevljev in predmetov. Deček se je odšel igrat ven in nam z odtisom roke dokazal, da si jih moramo umiti tudi po igri zunaj. S samolepilnim trakom smo preverili ali so tla čista in po dobljenem rezultatu smo sklenili, da si roke umivamo tudi po dotikanju in igri na tleh. Deček, ki ima doma novega zajčka je ugotovil, da si moramo umiti roke, ko prijemamo domače živali. S čopičem in barvo smo pokazali kako se razpršijo virusi in bakterije, ko kihamo in kašljamo in da imamo umazane roke tudi po likovnem ustvarjanju. Pozabili nismo niti preveriti kako umazane so roke po obisku stranišča.

Vsa naša spoznanja in rezultate eksperimentov smo združili v foto zgodbo, ki si jo lahko sedaj vsak dan ogledamo.

Da pa bi bil zaključek našega projekta čim bolj zanimiv, smo na obisk povabili go. Gregorja Jereba. To je gospod s čarobno škatlo. V njej se roke, ki nam jih je namazal s »čudežnim milom« zelo lepo svetijo. Ko smo si ogledali naše svetleče roke, so si otroci roke še dobro umili, prav tako, kot smo se učili. A šele takrat nam je go. Gregor povedal, da nas je malo nahecal, saj je pravi test, kako dobro si umivamo roke, prišel na vrsto šele sedaj. V čarobni škatli se dobro umite roke niso več svetile, saj smo si »čudežno milo« dobro umili. No ali pa smo malo pozabili na zapestja in prste … Sedaj dobro vemo kje se moramo še izboljšati. Z go. Gregorjem smo se še malo pogovorili, povedali smo mu kaj vse vemo in si obljubili, da si bomo roke dobro umili.

»Zdaj umijejo se prsti, čisto vsi, lepo po vrsti …«, si sedaj pripovedujejo otroci, ko si umivajo roke in tako skrbijo za svoje zdravje.

Avtor: Eva Moretti, dipl.vzg.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi