V Prodnikovi nagradni igri Smetožer zmagali učenci podružnične šole Krašnja

V Javnem komunalnem podjetju Prodnik d. o. o. vsako leto pripravijo ozaveščevalno akcijo za otroke od 1. do 3. razreda osnovnih šol, s katero želijo na ustvarjalen in prijeten način popeljati v svet ločevanja odpadkov. V letošnji akciji, spletni igrici, ki so jo pomenljivo poimenovali Smetožer, je sodelovalo 15 šol iz Domžal in širše okolice. Veliki zmagovalci so učenci podružnične šole Krašnja, ki so jim v Prodniku poleg nagrad za razredne zmagovalce pripravili še posebno nagrado. Da so prav oni zmagovalci je namreč sedaj vidno na smetarskem tovornjaku, saj so ga okrasili z njihovimi risbicami, tako da je sedaj tudi širši javnosti vidno, od kod prihajajo pridni mali ločevalci odpadkov.

O Smetožerju
Smetožer je spletna igrica, ki se je v marcu in aprilu odvijala na spletnem mestu priljubljene maskote Grini www.grini.si, ki poleg tovrstnih akcij ponuja raznovrstno vsebino z različnih področij varovanja okolja. V igrici so otroci z različnimi orodji in barvami pobarvali svoj tovornjak. S pobarvanim tovornjakom so se lotili igrice ločevanja odpadkov. Ob koncu igrice se je pobarvan tovornjak naložil v galerijo, s pripisom doseženih točk. Boljši kot je imel pobarvan tovornjak rezultat, bližje je bil nagradi. Poglavitno število točk so učenci prejeli z uspešnim ločevanjem odpadkov, dodatne točke pa so si lahko priborili z zbiranjem všečkov za ustvarjene tovornjake.

Podelitev nagrad
V vsakem sodelujočem razredu je učenec, ki je dosegel največje število točk, postal razredni zmagovalec in ga je Grini obdaril z nahrbtnikom. Največje skupno število točk pa so zbrali učenci podružnične šole Krašnja, zato je Grini skupaj z uslužbenci Prodnika s posebno podelitvijo glavne nagrade poskrbel za dodatno navdušenje. Na dvorišča šol v okviru matične Osnovne šole Janka Kersnika Brdo pri Lukovici so se pripeljali s smetarskim tovornjakom in to ravno tistim, ki je sedaj preoblečen v risbice pridnih učencev podružnične šole Krašnja. Otroci so bili deležni tudi pohval za njihovo udejstvovanje s pravilnim ločevanjem odpadkov v spletni igrici, kjer so pridno nabirali točke.

Direktor Prodnika, Marko Fatur, nam je v zvezi z ozaveščevalno akcijo povedal, da je glavnina družbene odgovornosti njihovega podjetja usmerjena v sodelovanje z najmlajšimi v vrtcih in šolah: »Več let že uspešno izvajamo poučne, interaktivne in zabavne projekte, preko katerih otroci razvijajo odgovoren odnos do okolja in ta sporočila prenašajo naprej. Čestitamo podružnični šoli Krašnja za letošnjo zmago pri igri Smetožer.«

Kampanja je bila zelo uspešna in ponovno dokazala, kako na ustvarjalen način otrokom približati ločevanje odpadkov in skrb za okolje, je dejala predstavnica za odnose z javnostmi na Prodniku, Jelena Umbreht: »Učenci 15 sodelujočih šol so izkazali obilico znanja na področju ločevanja odpadkov, ustvarili so prave umetnine in se jim srčno zahvaljujemo za sodelovanje, največja pohvala pa gre seveda podružnični šoli Krašnja, ki se je zavihtela na prvo mesto. Tudi Grini se je med svojimi najljubšimi pomočniki pri varovanju okolja neznansko zabaval in obljublja, da bo prihodnje leto spet pripravil kaj zanimivega.«

Kaj pa pravijo zmagovalci?
Nad ozaveščevalno akcijo in zanimivim obiskom pa niso bili navdušeni samo otroci temveč tudi učitelji. Ravnateljica OŠ Janko Kersnik Brdo pri Lukovici, dr. Anja Podlesnik Fetih je dejala, da so otroci nad omenjeno kampanjo navdušeni: »Šola kot izobraževalna institucija učence tudi vzgaja. Ena izmed prioritet je tudi skrb za okolje, vzgajanje v tem duhu in skrb za ločevanje odpadkov. Vsekakor tovrstne akcije podpiram. Me veseli, da smo se kot šola vključili v tovrstno akcijo. Pohvalim lahko vse učence, v tem primeru pa še posebej našo podružnično šolo Krašnja, naš kolektiv, da so se tako zavzeto in zagnano lotili in dosegli lepo nagrado, se pravi prvo mesto.«

Po besedah Katarine Bergant, učiteljice 3. razreda v podružnični šoli Krašnja, so otroci vsako leto nad nagradno igro Prodnika zelo navdušeni: »Rišejo, barvajo, igrajo igrico in nabirajo točke. Poleg tega pa se še učijo ločevati odpadke.« Zaupala nam je še, da so zelo ponosni, da so zmagovalci. Tudi zaradi tega, ker so majhna šola.

Vsi otroci so še dejali, da se že veselijo nove nagradne igre. Do takrat pa jih čakajo še težko pričakovane »grinastične« počitnice.

Več foto utrinkov iz obiska šol in podelitve nagrad si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi