V OŠ Trzin, Enoti vrtca Žabica, otroci iz Skupine Lisičke prepevali otroške poljske pesmice

V OŠ Trzin, Enoti vrtca Žabica so imeli v sredo, 5. aprila 2017, prav poseben, lahko bi rekli kar mednarodni koncert. Otroci iz skupine Lisičke so svojim staršem, starim staršem, sorodnikom in gostom prepevali otroške poljske pesmice in to seveda v poljskem jeziku, za kar je poskrbela njihova vzgojiteljica mag. Elžbieto Rovšek.

Koncert otroških poljskih pesmic na OŠ Trzin, Enoti vrtec Žabica, ki so se ga udeležili tudi veleposlanik Republike Poljske Paweł Czerwiński, župan Občine Trzin Peter Ložar in Janusz Klim, predsednik Društva Slovensko-poljskega prijateljstva, je potekal v sklopu projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, v katerega je vključena OŠ Trzin in z njo tudi Enota vrtca Žabica.

»Veseli me, da vas lahko danes pozdravim v našem vrtcu«, je v uvodu koncerta vse prisotne pozdravila ravnateljica vrtca, mag. Helena Mazi Golob. Povedala je, da sta vrtec Enota Žabica in Osnovna šola Trzin v ključena v projekt Izzivi medkulturnega sobivanja, v okviru katerega se bodo v naslednjih petih letih odvili dogodki. Eden izmed njih je tudi večer poljskih pesmic. Temeljni dokument, ki je vodilo delovanja njihovega vrtca, med drugim določa, da mora otrok spoznati bližnje družbeno okolje, hkrati pa mora dobivati v pregled v širšo družbo. Vključevanje v širšo okolje, ne pomeni samo vključevanje v kulturo v kateri živimo, pač pa tudi seznanjanje z drugimi kulturami, ki nudijo osnovo za vzgajanje medsebojne strpnosti, spoštovanja in drugačnosti. »Otroci iz skupine Lisičke imajo na tem področju poseben privilegij, saj imajo možnost avtentičnega spoznavanja bogate poljske kulture. Kako uspešni so pri tem, nam bodo danes pokazali s svojim nastopom, ki so ga pripravili pod mentorskim vodstvom vzgojiteljice mag. Elžbieto Rovšek in prof. Barbare Karba«, je še povedala ravnateljica mag. helena Mazi Golob.

Koncert je izredno pohvalil tudi poljski veleposlanik Paweł Czerwiński, ki je dejal, da je navdušen nad njihovim delom.

V programu je poleg otrok iz skupine Lisičke, ki so prepevali poljske pesmice, sodelovala tudi mažoretna skupina iz vrtca. Da pa so obiskovalci koncerta dobili vpogled o čem prepevajo otroci, sta po dva nastopajoča pred začetkom prepevanja posamezne pesmice, le-to na kratko predstavila v slovenskem jeziku. Čudovit koncert, ki je tako nastopajočim otrokom, ki so se res potrudili ter obiskovalcem približal poljsko kulturo. In še nekaj je. Otroške poljske pesmice se po vsebini čisto nič ne razlikujejo od slovenskih, kot se tudi poljski otroci čisto nič ne razlikujejo od slovenskih otrok. Razlika je samo v jeziku, ki pa so ga otroci iz skupine Lisičke, skupaj z vzgojiteljico mag. Elžbieto Rovšek, premostili. Čisto preprosto. Kjer je volja je tudi uspeh. In tega so s tem koncertom dosegli!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi