V objemu življenja: V MGC Bistrica Domžale upihnili sedmo svečko

13. 11. 2019, je bil za Medgeneracijski center Bistrica v Domžalah prav poseben dan, saj so praznovali sedmo obletnico odprtja doma, ki so jo obeležili z bogatim kulturnim in glasbenim programom, po katerem je sledilo še skupno druženje. V torek, 13. novembra, je minilo natanko sedem let, ko so Medgeneracijski center Bistrica v Domžalah naselili prvi stanovalci, ki jim na jesen življenja nudi institucionalno varstvo ter varovanja stanovanja. Poleg vrhunske oskrbe, prijaznega osebja in številne dodatne ponudbe, ki je na voljo v centru, pa osebje MGC Bistrica skrbi tudi za pestro družabno življenje, ki njihovim stanovalcem lepša dneve na jesen življenja.

Medgeneracijski center Bistrica Domžale je v teh sedmih  letih postal pravi medgeneracijski center, ki je vsekakor upravičil svoje ime. Zelo dobro je vpet v okolje, sodelujejo s številnimi lokalnimi organizacijami in društvi, saj se skozi vse leto v njihovem centru prepletajo vezi med vsemi generacijami, obenem pa s skupnimi močmi poskrbijo, da se v tem centru vedno kaj dogaja in da ni nikoli dolgčas.

Rojstni dan MGC Bistrica in to že sedmi po vrsti, so obeležili s kulturnim in glasbenim programom, v katerem so sodelovali Senožeški tamburaši z umetniško vodjo Darjo Dukarič, pevka Diana Mironova ter njihov stanovalec Leopold Šalamon na harmoniki. Prireditev, na kateri je bilo možno slišati marsikaj o življenju v MGC Bistrica, o dogodkih, anekdotah in lepih spominih, je vodila animatorka v MGC Bistrica Petra Petravič. Ker praznovanje ne sme miniti brez posladka – torte, je bilo seveda poskrbljeno tudi za to. Torto sta razrezala direktor MGC Bistrica Primož Cimerman in Maksimilijana Rogina, ki je bila prva zaposlena v tej ustanovi.

Praznovanje 7. obletnice MGC Bistrica so popestrili z glasbo in pesmijo.

Primož Cimerman, direktor MGC Bistrica, je v svojem govoru povedal, da ko se ozrejo nazaj, ugotovijo, da jim je ta čas sedmih let minil zelo hitro: »Na začetku je bila hiša nova in moderno opremljena, v njo pa je bilo potrebno prinesti še živahnost, ki so jo s seboj prinesli naši stanovalci. Danes pa je hiša polno zasedena in nikoli ni dolgčas, saj se vedno kaj dogaja. V tem času smo prebrodili marsikatere težave, saj ugotavljamo, da se ves čas učimo. Še vedno se spoznavamo, prilagajamo drug drugemu, saj želimo biti hiša prijaznih ljudi, ki živi kot velika družina.«

Po njegovih besedah hiša ponuja različne interesne dejavnosti, v pritličju pa so na voljo tudi lokali, ki dodatno nudijo storitve, ki jih potrebujejo stanovalci. MGC Bistrica je najboljši dom v širši regiji, želijo pa si še, da bodo najboljši v celi Sloveniji, kar bodo z pravim delom in pristopom tudi uresničili. »Začeli smo z malimi koraki, ki smo jih nadgrajevali, kar delamo še danes in se bomo trudili še naprej. Delo z ljudmi je poslanstvo. Zato hvala vsem in vsakemu posebej za pomoč pri delovanju naše hiše, saj nam drugače ne bi uspelo. Z veseljem in velikim spoštovanjem se zahvaljujem tudi vsem zaposlenim, ki skrbijo in se trudijo, da delo teče brez težav, da so stanovalci zadovoljni, nasmejani in urejeni,« je še povedal Cimerman.

Direktor Primož Cimerman se je zahvalil vsem zaposlenim, ki skrbijo in se trudijo, da delo teče brez težav, da so stanovalci zadovoljni, nasmejani in urejeni.

Maksimilijana Rogina, prva zaposlena v MGC Bistrica, je dejala, da ko je pred sedmimi leti prvič prestopila prag doma, je začutila, da bo to zanjo ena velika in lepa preizkušnja, ki bo za vedno spremenila njeno življenje. Prihajati so začeli prvi stanovalci in varovanci, prvi zaposleni in skupaj so v teh sedmih letih poustvarili veliko za dobrobit zaposlenih in stanovalcev. Trudijo se po najboljših močeh, da če že starostniki ne morejo ven, jim življenje v dom prinesejo zaposleni in prostovoljci. Ob koncu govora ji je direktor MGC Bistrica Primož Cimerman izročil zahvalo za vso delo, ki ga vestno opravlja vseh sedem let delovanja doma.

Nekaj besed o viziji in prihodnosti je podala Irena Štrus, vodja socialnega programa, ki je med drugim poudarila, da strokovno delo ne zadošča vedno, saj je potrebno veliko več: »Zbranost, potrpežljivost, pomoč in ljubezen do starejših in bolnih. Tista srčnost in občutek do sočloveka pri njihovem delu ne sme izostati.« V domu želijo prebuditi domačnost, nasmeh in toplino. V ponos jim je, da jim to že uspeva, saj s svojci združujejo moči in sodelujejo pri številnih aktivnostih za dobro počutje stanovalcev in oskrbovancev doma. Njena vizija za prihodnost je, da bi skupaj še naprej poustvarjali in bili kot ena velika družina.

Torto sta razrezala direktor MGC Bistrica Primož Cimerman in Maksimilijana Rogina, ki je bila prva zaposlena v tej ustanovi.

Naj zaključimo z mislijo, ki jo je povedala  animatorka v MGC Bistrica Petra Petravič: »Starostniki so kot sončni zahod, ki je videl in doživel stvari, o katerih lahko jutranja zarja samo premišljuje.« In ravno tega se v MGC Bistrica dobro zavedajo, zato je tam vedno polno življenja!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi