V MGC Bistrica s prireditvijo obeležili dan upora proti okupatorju

Minule dni so se širom Slovenije odvile številne prireditve ob dnevu upora proti okupatorju, ki ga kot državni praznik obeležujemo 27. aprila. Praznik so s prireditvijo počastili tudi v Medgeneracijskem centru Bistrica v Domžalah in sicer v torek, 28. aprila 2015. V kulturnem programu s katerim so popestrili dogajanje v MGC Bistrica, so sodelovali stanovalci in zaposleni. Za lepo slovensko pesem pa poskrbele pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe, Društva upokojencev Domžale.

Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju, ki je potekala v avli Medgeneracijskega centra Bistrica v Domžalah, so izvedli v dveh sklopih. V prvem sklopu so udeleženci prireditve slišali štiri recitacije slovenskih pesnikov, kateri so se že pred stoletjem in več, namesto z orožjem, borili z besedami. Za recitacije so poskrbeli: Majda Korošec Labovič (dr. France Prešeren: Elegija svojim rojakam), Nada Slak (Anton Aškerc: Mi vstajamo), Jelena Reš (Simon Gregorčič: Soči) in Tatjana Miklič (Simon Jenko: Naprej zastava slave).

V drugem delu prireditve pa so udeleženci prireditve slišali pesmi, ki so nastale med in po vojni. Za recitacije teh pesmi so poskrbeli: Lidija Brulc (Karel Destovnik Kajuh: Kje si mati?), Vera Adižes (Karel Destovnik Kajuh: Pesem talcev), Majda Korošec Labovič (Iztok: Nekoč čez več milijonov let), Mojca Rejc (Karel Destovnik Kajuh: Naša pesem), Rade Kordo (Matej Bor: Domov bom šel), Saša Matko (Peter Levec: Odlomek s pohoda) in Tatjana Miklič (Oton Župančič: Napis na nagrobniku).

Med sklopoma so bile recitacije popestrene tudi s pesmimi, ki jih je izvajal Ženski pevski zbor Stane Habe, pod vodstvom Marike Haler. Lepe ponarodele pesmi, kot so Ob tabornem ognju, Kosec koso brusi, Na oknu glej obrazek bled, Počiva jezero v tihoti … so marsikateremu udeležencu prireditve zarosile oko. Prireditev je povezovala Vesna Klemenčič.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi