V Mengšu gostili 17. tradicionalno srečanje gasilskih veteranov regije Ljubljana III

Gasilska zveza Mengeš je letos gostila 17. tradicionalno srečanje gasilskih veteranov regije Ljubljana III, katerega se je udeležilo okoli 250 gasilk in gasilcev veteranov iz 46 gasilskih društev iz gasilskih zvez Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Komenda, Mengeš, Moravče in Šmartno pri Litiji.

V prijetnem okolju na igrišču OŠ Mengeš, kjer se je pod velikim šotorom začel tradicionalni 25. Mihaelov sejem, obenem pa praznujejo 20-letnico Kulturnega društva Mengeš, je v petek, 22. septembra 2017, potekalo tradicionalno srečanje starejših gasilk in gasilcev regije Ljubljana III. Poleg druženja so za gasilske veterane pripravili tudi gasilske veteranske igre v vaji raznoternosti in vaji z ročno brizgalno, v katerih se je pomerilo kar 46 ekip. Seveda pa je svoje dodalo tudi lepo vreme, zato od tam domov ni odšel nihče nezadovoljen.

V uvodu srečanja so gasilke veteranke iz Šmartnega pri Litiji zapele Slovensko himno, zatem pa sta vse prisotne pozdravila Jože Smole, predsednik veteranov GZ Slovenije ter Janez Vidic, predsednik komisije Regije Ljubljana III, ki sta vsem prisotnim zaželela tudi prijetno tekmovalnost in druženje. Zbrane je pozdravil tudi Franc Jerič, župan Občine Mengeš, ki je med drugim povedal: " Imam čast, da vas pozdravim v imenu Občine Mengeš in v svojem imenu. Saj danes stopiti pred gasilce je velika čast, s katero se lahko zahvalimo za vse, kar ste postorili z delovanjem v društvu. Zato, da je gasilstvo danes na tako visoki ravni, ste zaslužni tudi vi, gasilke in gasilci veterani in je prav, da se vsako leto srečate, pogovorite, poveselite ter se vam tudi zahvalimo za ves vaš trud. To srečanje je tudi uvod v praznovanje 20-letnice GZ Mengeš. Prepričani smo, da bo to praznovanje danes uspešno, doživeto in pa seveda, da ga boste zapustili z lepimi vtisi ter se zopet čez osem let vrnili v naš kraj. Imejte se lepo in uživajte v tem lepem trenutku. Hvala lepa."

Dvig gasilske zastave za začetek tekmovanja je ob pesmi himne regije Ljubljana III, ki so jo zapele veteranke iz Šmartnega pri Litiji, opravil Štefan Borin. Seveda so pozdravili tudi prvega predsednika komisije za delo z veterani Franca Blejca, ki je prisostvoval pozdravnim govorom ter tudi tekmovanju ekip. Po tekmovalnem delu je sledilo druženje in seveda kosilo v velikem šotoru, kjer je tekmovalce in sodniško ekipo z igranjem razveseljevala Mengeška veteranska godba.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik GZS za regijo Ljubljana III Slavko Jalovec, ki je ob koncu tekmovanja pozdravil vse prisotne ter jim čestital za športni uspeh in športni duh, ki so ga pokazali na tekmovanju, zatem pa je podeljeval priznanja ob razglasitvi rezultatov. Vse ekipe pa so prejele tudi darilni paket ter knjigo "Pesem Mengeških zvonov", ki govori o pritrkavanju v cerkvi Sv. Mihaela v Mengšu. V knjigi pa je opisan življenjepis prvega predsednika komisije za delo z veterani Franca Blejca, saj je poleg gasilstva nadvse ljubil tudi pritrkavanje.

V tekmovalnem delu je uspešno nastopilo 46 ekip, od tega 3 mešane ekipe, 8 ženskih ekip ter 35 moških ekip. Po podelitvi nagrad pa je zmagovalna moška ekipa iz PGD Topole slavnostno ob igranju koračnice Mengeške veteranske godbe, spustila gasilsko zastavo ter jo ponosno odnesla iz tekmovalnega prostora. Vsem gasilkam in gasilcem veteranom pa so ob njihovem pozdravu "Na pomoč" zaželeli srečen povratek v domače kraje ter na svidenje ob letu osorej.

Več fotoutrinkov s srečanja gasilskih veteranov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi