V kreativnosti je svoboda

Ustvarjalnost je dejavnost, ki v sebi skriva izjemno moč. Je aktivnost, ki ni pogojena s starostjo, vendar lahko ustvarjalcu, čeprav je morebiti že celo v jeseni življenja, za kratek trenutek ali celo dlje, na obraz privabi iskren nasmeh in iskrico v očeh. Tisto skrito radost ob pogledu na nekaj, kar je naredil. Ustvaril. V izdelkih so tako skrita sporočila, občutki in želje. Morebiti celo spomini na preteklost, ali upi in hrepenenja za prihodnost. Doživljanje sveta ali celo vsakdana.

Ljubezen do ustvarjanja lahko vznikne v kateremkoli življenjskem obdobju, kakor tudi preferenca do določenega načina izražanja, najsibodi govorimo o likovnem ustvarjanju, pisanju, petju ali plesu. Kreativnost ima resnično izjemno moč, saj človeku vlije samozavest, občutek lastnih zmožnosti in sposobnosti, pa ob pogledu na končni izdelek, zadobita bolj oprijemljivo in konkretnejšo podobo.

Vsak izmed nas si izbere tisto nekaj, kar nam je blizu in kar nam je všeč. Tisto nekaj, kjer se lahko počutimo prijetno, lepo in sproščeno. Navdihnjeno in dejavno. Energično, ponosno in ustvarjalno.

Zadnjih nekaj mesecev, so tudi stanovalci MGC Bistrica, navkljub izjemnemu trudu, dobri volji in angažiranosti celotne ekipe zaposlenih, vendarle zaznali določene vsakodnevne spremembe, ki so od njih terjale določene prilagoditve, niso pa jim vzele tisto željo za kreativnost. Za ustvarjalnost. Za tisto nekaj, kamor lahko vnesejo svoja občutja, doživljanja in tudi želje. Ustvarjanje postane tako izražanje, s pomočjo katerega je boj z vsakdanjo negotovostjo, ki jo prinašajo spreminjajoči se ukrepi, vsekakor lažji. Kajti človeku odvzame tisto, kar ga bremeni, povrne mu pa občutek moči in preusmeri pozornost iz tistega, česar ne more spremeniti na to, kar dejansko lahko naredi.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

Tagi