Urad župana obiskali koledniki – otroci iz Vrtca Dominik Savio – Karitas Domžale

V petek, 4. januarja 2018, so Urad župana obiskali koledniki – otroci iz Vrtca Dominik Savio – Karitas Domžale, kjer jih je sprejela podžupanja, mag. Renata Kosec. Otroci so zapeli koledniško pesem, vzgojiteljici pa sta zaželeli veliko blagoslova in vse dobro v letu 2019.

Cerkveni praznik Svetih treh kraljev je eden izmed praznikov iz božičnega sklopa in se ga praznuje 6. januarja. Praznik najbolj poznamo po tem, da so takrat prišli trije kralji k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. S kralji se konča “božična doba” ali dvanajsterodnevje (dodekahemeron), zato je na ta dan in njegov predvečer veliko šeg in verovanj. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev, na primer 20+G+M+B+19 (kratice pomenijo Gašper, Miha, Boltežar). Samo poimenovanje dneva pravzaprav ni točno, saj Cerkev ne slavi treh kraljev, ampak Gospodovo razglašenje ali epifanijo (iz grške besede epihaneia, ki pomeni pojaviti, prikazati se). V pravoslavnih cerkvah po navadi praznujejo na isti dan (ponekod dan pozneje) tudi praznik Jezusovega rojstva.

Otroci so zapeli koledniško pesem, nad vrata pisarn nalepili nalepko za tekoče leto 20+G+M+B+19. Gre za običaj, ki ni znan le v Sloveniji, temveč tudi po mnogih drugih evropskih državah. Okoli praznika Svetih treh kraljev, oz. Gospodovega razglašenja, po hišah hodijo skupine kolednikov, zvezdonosec in sv. trije kralji, ki pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus (gr. Odrešenik) in v današnjem času zbirajo darove za potrebe misijonov. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire, tako koledniki simbolično vabijo k darovanju tudi druge ljudi.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi