Urad župana obiskali koledniki iz vrtca Dominik Savio

Sveti trije kralji je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev. Po starem slovenskem običaju so Urad župana obiskali koledniki – otroci iz vrtca Dominik Savio in županu Toniju Dragarju ter podžupanji mag. Renati Kosec zapeli pesmico.

Sveti trije kralji je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku. Na Urad župana so prispeli trije kralji, zvezdonosec, angelček in drugi koledniki ter vzgojiteljice. Otroci so županu in podžupanji zapeli koledniško pesem, vzgojiteljice pa so zaželele veliko blagoslova in vse dobro v letu 2018. Nato so nad vrata pisarn nalepile nalepko za tekoče leto 20+G+M+B+18.

Gre za običaj, ki ni znan le v Sloveniji, temveč tudi po mnogih drugih evropskih državah. Okoli praznika Svetih treh kraljev, oz. Gospodovega razglašenja, po hišah hodijo skupine kolednikov, zvezdonosec in sv. trije kralji, ki pojejo značilne koledniške pesmi, oznanjajo veselo vest, da se je v Betlehemu rodil Kristus (gr. Odrešenik) in v današnjem času zbirajo darove za potrebe misijonov. Sveto pismo pripoveduje, da so modri prinesli dragocene darove zlata, kadila in mire, tako koledniki simbolično vabijo k darovanju tudi druge ljudi.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi