Učenci OŠ Moravče skupaj prekolesarili 100 km in opozorili na pomen varnosti na kolesu

Mladi kolesarji združili kar devet OŠ v lokalnem okolju

Mladi kolesarji in ambasadorji programa Varno na kolesu OŠ Jurija Vege Moravče so se odpravili na pravi mali kolesarski maraton, v katerem so aktivno podprli poslanstvo programa Varno na kolesu. S tem so spodbujali pomen varnega kolesarjenja in med sovrstnike na devetih okoliških šolah ponesli zavest o pomenu gibanja in varne udeležbe v prometu ter opozorili na program Varno na kolesu, ki letos že sedmo leto spodbuja učence k varni in samostojni vključitvi v promet. Ob tem program poudarja pomen kolesarjenja in kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva.

Učenci iz OŠ Jurija Vege Moravče, ki v programu Varno na kolesu sodelujejo že šest let, so pognali kolesa izpred svoje šole in se napotili proti okoliškim šolam. »Naklonjen nam je bil lep dan, ravno pravšnji za kolesarjenje in naše prijateljske vezi smo s pobudo o projektu Varno na kolesu samo še okrepili. Naši učenci so kolesarili v dveh skupinah, prva se je odločila za daljši kolesarski izlet in je naprej obiskala OŠ Brdo, nadaljevala pa proti OŠ Preserje, OŠ Mengeš, OŠ Trzin, OŠ Rodica in se vrnila nazaj na izhodišče. Z drugo skupino pa smo se odpravili po drugi poti, znotraj katere smo obiskali OŠ Dob, OŠ Dragomelj, OŠ Domžale, OŠ Venclja Perka in nazaj do naše šole,« je povedala ravnateljica OŠ Jurija Vege Moravče, Nuška Pohlin Schwarzbartl, ki se je skupaj z učenci udeležila kolesarskega maratona in dodala, da je hvaležna tudi Policijski postaji Domžale, da jim je prisluhnila in jim na daljši kolesarski poti omogočila spremstvo policistke, ki je še dodatno poskrbela za varnost na kolesu.

»Skozi projekt Varno na kolesu smo se že veliko naučili, danes pa smo to pokazali tudi v praksi. Imamo se odlično, kolesarjenje imamo radi, ker smo tako lahko na svežem zraku, kar nas sprošča,« so povedali učenci na polovici prevoženih kilometrov. Skupno jim je v obeh skupinah uspelo prevoziti med 90 in 100 kilometri, s tem pa so uradno odprli novo kolesarsko sezono v tem šolskem letu, ko bodo z rednim kolesarjenjem in beleženjem svojih poti ter opravljenimi kilometri tekmovali za nagrado programa Varno na kolesu, in sicer servis koles za širšo lokalno skupnost in šolo, ki ga v sodelovanju z organizatorjem razpisa, družbo Butan plin, poklanja partner programa Zavarovalnica Triglav.

»Naša šola je v projekt Varno na kolesu vključena že od samega začetka. Šest let nazaj nam je uspelo pridobiti vstopnico v finale, vsako leto zatem pa smo naše delo še nadgrajevali, da smo bili iz leta v leto samo še boljši. Kolesarjenje je za nas pomembno, zato želimo otroke seznaniti s pravili in jim pokazati dober zgled, kako se moramo vesti v prometu in na kaj moramo biti pozorni. Učence tako naučimo pomena nošenja čelade in obvezne opreme, da s tem pripomoremo k varnosti otrok tudi v popoldanskem času,« je še dodala Katja Medija, mentorica OŠ Jurija Vege Moravče.

Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« je v času Evropskega tedna mobilnosti s simboličnimi paketi spodbudil tudi program Varno na kolesu.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu pri družbi Butan plin, poudarja: »Kolo predstavlja odlično alternativo učencem za prevoze na kratke razdalje, obenem pa prinaša ogromno koristi za okolje in posameznika. Prizadevamo si k čim pogostejši uporabi tega trajnostnega prevoznega sredstva in si želimo, da tako mlajši kot starejši udeleženci v prometu ponesejo zavest o upoštevanju kolesarskih pravil za čim večjo varnost na cestah.«

O programu Varno na kolesu

Program Varno na kolesu skozi pestre in prometno obarvane aktivnosti tudi v novem šolskem letu povezuje slovenske osnovne šole, mlade kolesarje ozavešča in spodbuja k spoštovanju cestnoprometnih predpisov ter jih bogati tako z znanjem kot tudi s praktičnimi in denarnimi nagradami. Namenjen je vsem učenkam in učencem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, hkrati pa z dodatnimi aktivnostmi spodbuja tudi vse druge k aktivni in predvsem varni udeležbi v prometu.

Sabina Komar; Foto: www.povem.si

Komentarji uporabnikov
Tagi