Učenci OŠ Dragomelj v Muri iskali zlato

Vikend med 5. in 7. oktobrom je 22 učencev iz 6., 7., 8. in 9. razreda OŠ Dragomelj preživelo v domu Murska Sobota. V petek so si najprej ogledali doživljajski park Vulkanija, kjer so ob zabavnih zgodbah Olija spoznali vulkan na Goričkem, zvedeli veliko o kamninah ter o prednikih slonov.

Učenci so Mursko Soboto spoznali podrobneje s pomočjo aplikacije CŠOD Misija. Pred tem so se seznanili z versko pestrostjo Prekmurja in tudi kuhali so po prekmursko. Vsak izmed njih je naredil svoj perec. Oba večera so vsi učenci pod vodstvom učiteljice glasbene umetnosti Jasne Medved z instrumenti, ki so jih pripeljali s seboj, ustvarjali kanon.

Vrhunec tabora je bilo iskanje zlata v reki Muri. Mura zlato prinaša iz Avstrije. Učenci so najprej ob strugi nabrali material, ki so ga nato skrbno spirali in opazovali, kaj v posodi ostaja. Luske zlata, ki so ostale na dnu posode, so veliko težje od ostalega materiala. Kubični decimeter zlata namreč tehta kar 19,3 kg. Kar nekaj učencev je našlo lusko ali dve. Za gram zlata je potrebnih okoli 9000 takih lusk. Torej, obogatel ni nihče, nabrali so pa novih znanj in izkušenj.

Verjamemo, da so se učenci imeli lepo, ter da bomo tak ali podoben tabor v prihodnjih letih ponovili.

Avtor: Metka Murn

Komentarji uporabnikov
Tagi