Tudi na OŠ Rodica imajo v svojih vrstah mlade čebelarje

Slovenci smo narod čebelarjev. Smo ljudje z ljubeznijo do čebel in željo da ohranimo naravo čim bolj neokrnjeno. Da bi čebele in naravo čim bolj približali vsem ljudem, predvsem pa najmlajšim, so spoznali tudi na Osnovni šoli Rodica, saj so v letošnjem šolskem letu ustanovili čebelarski krožek.

Anica Črne Ivkovič, pomočnica ravnateljice Osnovna šola Rodica je za naš portal povedala, da so se v letošnjem šolskem letu odločili dodati k ostalim krožkom, ki jih imajo na šoli kar precej, še čebelarski krožek, saj je po medenih zajtrkih, ko šole obišče kar nekaj lokalnih čebelarjev, zanimanje pri otrocih veliko. Čebelarski krožek redno enkrat na teden obiskuje v povprečju pet učencev. Pouk poteka v prostorih šole in sicer eno šolsko uro po učnem načrtu Čebelarske zveze Slovenije. Praktični del pouka pa poteka na domačiji pri čebelarju Viktorju Svetlinu iz Vira, ki je tudi mentor čebelarskega krožka.

Namen čebelarskega krožka je, da se otroci seznanijo z osnovami teorije in prakse čebelarjenja in dobijo motivacijo za nadaljnje delo s čebelami. Hkrati se otroci seznanijo o tem, kako lahko dejavno prispevajo k varovanju in ohranjanju naravnega okolja.

Novoustanovljeni čebelarski krožek na OŠ Rodica zaenkrat v povprečju obiskuje pet učencev.

Ob spremljanju čebelarskega krožka, ki so ga bodoči mladi čebelarji imeli tokrat pri čebelarju Viktorju Svetlinu iz Vira, smo videli, da so se mladi v teh prvih mesecih, odkar obstaja krožek, že veliko naučili. Po besedah Viktorja Svetlina je cilj njihovega krožka pridobiti oziroma razviti znanje in spretnosti ter izvesti učne aktivnosti opredeljene v učnem načrtu za čebelarske krožke Čebelarske zveze Slovenije. Po njihovem gradivu namreč izvajajo program z učbenikom in delovnimi zvezki. Sodelovati želijo pri vseh akcijah šole, ki zadevajo naravo in pomoč bližnjemu, sodelovati na tekmovanju in srečanju mladih čebelarjev Slovenije ter prepoznati in motivirati nadarjene krožkarje k nadaljnjemu pridobivanju čebelarskih znanj in spretnosti za samostojno čebelarjenje.

Na krožku pa ni pomembno le nabiranje teoretičnega znanja. Na čebelarskem krožku na Osnovni šoli Rodica poudarjajo praktično delo v delavnici pri čebelarju Viktorju, kjer so mladi krožkarji lepili,  zbijali in žičili  lesene okvirčke, vstavljali satnice v okvirje, za naslednjič pa bodo dobili za nalogo  poslikati panjske končnice, ki jim jih je že pokazal čebelar Viktor. Ogledali so si tudi nočno veščo »smrtoglavc«, in slišali, da ta vešča pride skozi žrelo v panje, kjer se naje medu, zato se ji napne zadek in ne more iz panja. Zatem pa jo čebele prekrijejo in z krili ustvarijo vročino, da se vešča dobesedno skuha in umre. S Čebelarske zveze Slovenije so »mladi bodoči  čebelarji« dobili že tudi čebelarsko delovno obleko, ki vsebuje klobuk z mrežo in rokavice, zato krožkarji komaj čakajo toplejših dni, ko bodo čebele začele izletavati, da bodo delovno obleko lahko preizkusili pri praktičnem delu.

Praktični pouk pri čebelarju Viktorju Svetlinu.

Mladi krožkarji so pri praktičnem pouku preizkusili tudi vse vrste medu. Tako so videli, da ima vsaka vrsta medu svojo barvo in tudi svoj okus in vonj. Ob koncu pa so si sami nalepili nalepko na kozarec medu. Tisti med, ki so si ga označili z križcem na nalepki, jim je čebelar Viktor natočil za domov, kar je mlade krožkarje sila razveselilo.

Napočil je čas, da so se za ta teden poslovili s čebelarskim pozdravom »Naj medi«, komaj pa čakajo že naslednjo čebelarsko uro, ki bo ponovno prinesel nova čebelarska znanja.

NAJ MEDI!

Avtor: Miro Pivar; Foto, Video: Miro Pivar

Tagi