Tradicionalno kamniško Miklavževanje ob pobočje Malega gradu privabilo številno množico

Kulturno društvo dr. Franceta Steleta je 5. decembra pripravilo že 32. mestno Miklavževanje. Prireditve pa so bile še drugje: za otroke Mekinj v Kulturnem domu v Mekinjah, za otroke Tunjic v tunjiški cerkvi, za nekatera kamniška podjetja in ustanove pa v Domu krajanov v Šmarci in v prostorih podjetij.

Mestno Miklavževanje poteka na pobočju Malega gradu, ki s svojimi terasami omogoča prikaz trodelnosti sveta: nebesa, zemlja in pekel. Iluzijo ob scenskih elementih ustvarjata tudi osvetlitev in glasba.

Osrednji del prireditve je otroška igra. Letos so organizatorji izbrali igro Leopolda Suhadolčana Veliki paket v priredbi Alojza Stražarja in Andreje Humar Gruden, ki je prireditev tudi režirala. Kratko besedilo so popestrili plesni vložki angelov in nastopi parkljev, ki jih je pripravila Saška Pavlovič. Igra se je končala s prihodom Miklavža s spremstvom, z Miklavževim nagovorom in z ognjemetom. Potem se je Miklavž v spremstvu parkljev in angelov sprehodil po Glavnem trgu in obdaril otroke z bomboni.

Sceno na pobočju Malega gradu je postavil Justin Klanšek s sinom in drugimi sodelavci. Za varnost so skrbeli tunjiški in kamniški gasilci ter ekipa prve pomoči.

Za popestritev Miklavževanja je Kulturno društvo dr. Franceta Steleta kot vsako leto postavilo ob Ljubljanski banki stojnice, na katerih so tunjiške gospodinje brezplačno ponudile tradicionalna Miklavževa darila, pecivo, čaj in kuhano vino.

Prireditev so finančno podprli Občina Kamnik in donatorji, organizacijsko pa Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Prireditev v celoti si je zamislila in jo organizirala predsednica društva Ana Stele.

Miklavževanje je namenjeno obujanju starih običajev in prijetnemu druženju ljudi različnih starosti, zlasti pa otrokom in staršem.

Avtor: Marjeta Humar; Foto: Klemen Brumec/Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Tagi