Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 20. novembra 2015 je v vrtcih in šolah v občini Domžale, tako kot po vsej državi tudi letos potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako leto je tretji petek v mesecu novembru razglašen za dan slovenske lokalno pridelane hrane. Osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom je bil na igriv način predstavljen pomen kmetijstva in čebelarstva ter pomen pravilne in zdrave prehrane.

Župan Občine Domžale, Toni Dragar, podžupanji, mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič so se tudi letos pridružili otrokom na tradicionalnem slovenskem zajtrku v domžalski osnovnih šolah in vrtcu. Tokrat so se odzvali povabilu Osnovnim šola Roje, Rodica, Domžale, Dob, Preserje pri Radomljah in Vrtca Urša, enota Mavrica Krtina.

Župan je obiskal otroke v Osnovni šoli Roje, kjer so v zbornici pripravili tipičen zajtrk z domačim kruhom, maslom in medom, prav tako pa so županu postregli s tipičnimi slovenskimi jedmi – ajdovi žganci z ocvirki, kislo zelje in klobaso. Učenci in učenke so predstavili tipične običaje in kulturno dediščino po slovenskih regijah.

V enoti Jarše OŠ Rodice sta županu in ravnateljici OŠ Rodica, Mileni Vidovič učenca 5.b razreda, Mark in Maša razkazala prostore in razrede v šoli, po ogledu enote pa so mu učenci 1. razreda postregli mlečno kašo z jabolki.

Podžupanja, mag Renata Kosec pa se je pri zajtrku pridružila vrtčevskim otrokom v enoti Mavrica na Krtini in osnovnošolcem na OŠ Dob in OŠ Domžale. Na OŠ Dob so s pomočjo čebelarja Marjana Kodermana predstavili pestro čebelarsko dejavnost.

Na OŠ Preserje pri Radomljah pa so na današnjem medenem zajtrku gostili podžupanjo, mag. Jano Miklavčič. Ob tej priliki pa ji je ravnateljica šole, Ana Nuša Kern razkazala tudi tamkajšnje šolske prostore.

S svojim obiskom so vsi podali jasno sporočilo, kako pomemben je zdrav zajtrk iz domačega okolja. Spoznali so zajtrkovalne navade malčkov in osnovnošolcev. Tisti najbolj pogumni so nam brez zadrege zaupali, kaj imajo najraje za zajtrk. Med najljubše jedi, ki si jih otroci privoščijo za zajtrk sodijo med, maslo in jabolko.

Ob odhodu so vsi skupaj otrokom zaželeli dober tek in kar veselje jih je bilo opazovati, kako z užitkom jedo domače dobrote.

Avtor: Občina Domžale, Urad župana
Tagi