Teden otroka

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga na priporočilo ZN obeležujemo vsak 1. ponedeljek v oktobru. Letošnji TEDEN OTROKA teče pod motom RADOSTI IN STISKE ODRAŠČANJA. Tema je izbrana iz sporočil Nacionalnega otroškega parlamenta in analize klicev na TOM telefon otrok in mladostnikov.

Vir: Občina Domžale (www.domzale.si)

Tema je v času, ki ga živimo, aktualna. Mnoge stiske, ki jih zaradi vse težjih materialnih pogojev preživlja vse več družin, občutijo tudi otroci in mladostniki. Nanje se odzivajo zelo različno, tudi premagujejo jih na različne načine. Laže, če si izkušnjo delijo z vrstniki, če jim pomoč in podporo ponudijo izkušenejši vrstniki ali odrasli.

Teden otroka, ki bo letos potekal od 1. do 6. oktobra, bo prinašal vrsto prostočasnih razvedrilnih, zabavnih in ustvarjalnih dogodkov. V Domžalah jih bodo pripravili prostovoljke in prostovoljci Zveze prijateljev mladine Domžale, vrtci, osnovne šole, Knjižnica Domžale ter številne nevladne organizacije.

Zveza prijateljev mladine v sredo, 3. oktobra popoldne, med 15. in 18. uro, v parku pri občinski stavbi organizira že tradicionalne ustvarjalne delavnice, športne programe, bralnice na prostem, prostovoljke Lipe bodo izdelovale Unicefove punčke, taborniki in gasilci bodo pomagali pri ureditvi prizorišča, vse skupaj pa bo bodril glasbeni program podmladka Kontrabanda.

V četrtek, 4. oktobra, bo župan Občine Domžale, Toni Dragar ob 11. uri sprejel predstavnike šol Občine Domžale. Sprejema se bosta udeležila po dva predstavnika vsake od šol, pogovor pa bo tekel o tem, kaj otrokom prijazno mesto,v ta projekt Unicefa je Občina Domžale vstopila pred štirimi leti, lahko ponuja. Aktivnosti kot so Varne točke, Povej in druge, tečejo v okviru Centra za mlade in posameznih šol, pomagajo blažiti nekatere stiske. Drugačne aktivnosti, ki jih Občina prav tako podpira in ki prinašajo radosti, pa se uresničujejo v številnih prostočasnih aktivnostih v šolah, društvih in organizacijah športa in kulture. Pogovor z mladimi naj bi odgovoril na vprašanje: so Domžale otrokom prijazno mesto, kaj mladi pričakujejo in si želijo, da bi bilo stisk čim manj, radosti pa čim več.

Večina šol pripravlja še svoj, šolski program, dejavnosti se bodo odvijale ves teden, zaključile pa se bodo z zasedanjem šolskega otroškega parlamenta.

Prav tako se z izrednimi aktivnostmi, v katere povabijo tudi starše, v Teden otroka vključujeta tudi oba javna vrtca.

Komentarji uporabnikov
Tagi