Srečanje skupine ljubiteljev ljudskih glasbil

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale bo organizirala skupino ljubiteljev ljudskih glasbil. V to skupino glasbil sodijo instrumenti, ki jih lahko z malo improvizacije izdelamo sami: razne piščali, trstenke, igranje na glavnik, bršljanov list, preprosta tolkala, igranje na uglašene steklenice oz. kozarce, itd. Pri tem skoraj ni omejitve, saj se glasbila lahko izdelajo tudi iz raznih odpadnih materialov, plastičnih cevk …

Za to priložnost so v petek, 6. decembra 2019, na prvo srečanje povabili vse ljubitelje tovrstnih preprostih ljudskih glasbil. Prof. Peter Napret, violinist in citrar je udeležencem na predstavitvi pokazal nekaj starih ljudskih instrumentov ter na njih tudi zaigral. Tako so si udeleženci ogledali, trstenke, okarine, drumlce, lesene piščali, flavte, lončene base, citre s samo par strunami, ki mu jih je posodil prof. Tomaž Plahutnik.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje je dejal, da bi ga zelo veselilo, če bi se ustanovila posebna skupina, ki bi igrala na stara ljudska glasbila. To bi društvu dodalo posebno vrednost, saj v Društvu Lipa že uspešno delujejo skupine kitaristk in citrark. Z ustanovitvijo takšne skupine bi še razširili glasbeno ponudbo za vse, ki jih zanima zaigrati na tovrstne inštrumente, ki ne zahtevajo toliko vaj, kot recimo igranje na citre ali kitaro.

Marjan Ravnikar je dejal, da bi ga zelo veselilo, če bi ustanovili skupina, ki bi igrala na stara ljudska glasbila.

Prof. Peter Napret je dejal, da so na takšne instrumente, kot jih je na srečanju prikazal udeležencem, nekoč igrali preprosti kmečki ljudje, za igranje pa ni bilo potrebno šolanje. Ljudje so glasbila izdelovali doma. Naredili so jih iz lesa, lončevine, prav so prišli glavniki, drevesni listi, prerezane veje, trstičje … Iz vseh pa so bili sposobni ustvariti čudovite zvoke, ki so ob ljudskem petju polepšali petje.

Muziciranje se seveda lahko nadgradi z nekaterimi glasbili, ki se jih da kupiti v glasbenih trgovinah: ksilofoni, okarine, piščali na poteg, kalimbe, lončeni bas, orglice, razna tolkala in podobno. V takšni skupini bi se tudi kaj zapelo in po potrebi vse skupaj podprlo s kakšnim uveljavljenim glasbilom.

Prof. Peter Napret je udeležencem srečanja predstavil nekaj starih ljudskih glasbil, na katera je tudi zaigral.

Po predstavitvi glasbil so se dogovorili, da bi se dobili v začetku januarja leta 2020. Marjan Ravnikar pa je še dejal, da v Domžalah in okolici pozna kar nekaj starejših ljudi, ki bi jih bilo lepo povabiti, da zaigrajo na raznovrstna glasbila, kar bi udeležencem olajšalo učenje in improvizacijo na vajah. Skupino bi za začetek vodil prof. Peter Napret.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi