Začasna prekinitev aktivnosti v Društvu Lipa Domžale

Po sklepu Upravnega odbora je tudi Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v oktobru začasno prekinilo z izobraževalnimi, kulturnimi in športnimi aktivnostmi študijskih skupin, ob tem pa na MJZ poslalo vlogo za pridobitev mnenja o izvajanju izobraževanja. Nekatere študijske skupine so se odločile za delo preko spletne aplikacije ZOOM, itd. (ŠPA, NEMm glasbeniki, orientalski ples . . . ), vodstvo pa še vedno upa, da kmalu pride čas za normalno delo študijskih skupin v prostornih učilnicah, saj je ob pridobivanju znanja in izkušenj še kako pomembno tudi druženje. V tajništvu društva so sicer na voljo v času uradnih ur, lahko pa pokličete na telefonsko številko društva ali gsm predsednika štev. 031 379 276. O vseh nadaljnjih spremembah vas bodo obveščali sproti. Vsem želijo dobro zdravje in počutje ter vas jih lepo pozdravljajo.

Kar nekaj študijskih skupin je lepe rezultate, o nekaterih smo že pisali, doseglo že v začetku šolskega leta. Tako so zeliščarice novo študijsko leto začele v naravi. Mentorica Veronika jih je namreč povabila na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, ki stoji tik ob Eko hmeljarskem muzeju. Kot je v daljši predstavitvi obiska v Žalcu na internetni strani zapisala Marina Kopač, jim je prav vsaka zdravilna rastlina pripovedovala svojo zgodbo, pa naj so bile to dišavnice ali Kneippova zelišča, seznanile pa so se tudi s pomenom in uporabo posameznih zelišč za vsakodnevne tegobe. Prijeten dan so zaključile z obiskom bližnje okolice in prepričanjem: »Življenje sestavljajo leta, ki ne pomenijo nič in trenutki, ki pomenijo vse.«

Kot smo že pisali, je med novimi študenti in študentkami veliko interesa za nova znanja. Danes predstavljamo restavratorstvo – postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa študijski krožek prinaša tudi znanja o preventivni zaščiti umetnine, upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje.

Mentor Žiga Rehar nam je o programu povedal, da bodo udeleženci spoznali osnove restavriranja lesenih predmetov, naučili se bodo razlikovati me konservatorskim in restavratorskim postopkom. Spoznali se bodo z osnovami lesa njegovimi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi, načini hranjenja, rokovanja in obdelave. Večji del časa bo študijska skupina namenila praktičnemu delu: restavriranja lesenih izdelkov, kjer bodo udeleženci z lastnim delom na svojih predmetih odkrivali možnosti restavratorskih in konservatorskih postopkov. Glede na zanimanje in časovne zmožnosti se bodo lahko v drugi polovici leta udeleženci preizkusili, tudi v izdelavi pozlate, poslikave lesa, izdelave kalupov in odlitkov, restavriranja slik, itd.

Spremljajte najnovejše novice na spletni strani Društva Lipa!

Avtorica: Vera Vojska; Foto: Društvo Lipa Domžale, arhiv domžalca

 

Tagi