Z vlakom na kavo v Kamnik

Člani in članice Društva upokojencev Vir so v ponedeljek, 23. januarja 2023, izvedli prvega od planiranih izletov v letu 2023, ki so jih poimenovali »Z vlakom na kavo«. Prvi izlet je bil v Kamnik.

Kar 20 članov in članic se ni prestrašilo slabe vremenske napovedi in so se kljub dežju zbrali na železniški postaji Rodica in se z vlakom popeljali v Kamnik, enega izmed štirih slovenskih srednjeveških mest. Pričakala jih je lokalna turistična vodnica gospa Tanja, ki je povedala, da je že leta 1891 po kamniški progi stekel promet. Predstavila je zgodovino mesta ter prisotne popeljala na ogled mestnega jedra. Najdlje so se zadržali v cerkvi Sv. Jakoba s samostanom, katerega ustanovitev in zidavo je dovolil daljnega leta 1493 deželni knez, cesar Friderik III. Cerkev je sezidana v slogu italijanskega baroka. Vstopili so tudi v Kapelo Božjega groba, delo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je v zadnjih letih svojega življenja veliko ustvarjal tudi v Kamniku in okolici. Načrte za kapelo je naredil leta 1952.

Izvedeli so marsikatero zgodovinsko podrobnost. Tudi to, da je zelo velik požar leta 1788 prizadel 56 hiš na Šutni, na dolgi ulici, ki se začenja pod Malim gradom.

Sprehod po mestu so zaključili v Kavarni Veronika, kjer so si lahko ogledali še razstavo del Domžalčana Janeza Praprotnika, akademskega slikarja.

Naslednji izlet »z vlakom na kavo« bo člane in članice Društva upokojencev Vir popeljal v Litijo z ogledom rudnika Sitarjevca, kjer so bila nekdaj bogata nahajališča svinčeve in živosrebrove rude ter rud, ki so vsebovale cink, baker, železo in barit.

Avtorica: Lili Jazbec; Foto: Lili Jazbec

Tagi