Z vlakom na kavo – tokrat v Rudnik Sitarjevec

34 članic in članov Društva upokojencev Vir se je 20. aprila 2023, odpeljalo »Z vlakom na kavo«. Tokrat v Rudnik Sitarjevec Litija, ki so ga odprli 24. 4. 2021.

V rudniku so bila bogata nahajališča svinčeve in živosrebrove rude, ter rude, ki so vsebovale cink, baker železo in barit. Proizvodnja svinca in barita je trajala od srednjega veka do leta 1965, ko so rudnik zaradi nerentabilnosti zaprli.

Člani in članice Društvo upokojencev Vir smo si rudnik ogledali v dveh skupinah. Številčnejša skupina je, opremljena s čeladami in čelnimi svetilkami, vstopila v tako imenovani Izvozni rov, v drugi skupini pa smo za spust v Glavni rov potrebovali poleg čelad in svetilk še zaščitna oblačila, škornje in samovarovalne komplete.

Skupini sta se seznanili z načinom rudarjenja v zadnjem obdobju delovanja rudnika, si ogledali rudarsko orodje z bogato zbirko kamnin in rud, prisluhnili rudarski anekdoti in legendi o sveti Barbari, zavetnici rudarjev, se srečali z malim podkovnjakom, zelo majhno vrsto netopirja, ki meri od 3-5 cm, ter si v rudniški dvorani ogledali kratek film o delovanju rudnika.

Obiskovalce Glavnega rova pa je navdušil predvsem pogled na največjega, doslej odkritega, limonitnega kapnika in limonitne špagete, izjemno tanke kapniške strukture. Zanimivo je, da kapniki v tej »jami« zelo hitro rastejo, tudi do 5 cm na leto.

Rudnik Sitarjevec slovi kot edini znani prostor rastočih limonitnih kapnikov v Srednji Evropi. Vse pa nas je navdušila tudi izjemna barvitost rumenega limonitnega blata, ki je odličen naravni pigment primeren za slikanje in barvanje tekstila. Poleg že omenjenega pigmenta sta za slikarske namene uporabna še rdeči hematit in beli barit, ki ju tudi zasledimo v rudniku.

Člani in članice Društvo upokojencev Vir smo si bili enotni, da je ogled Rudnika Sitarjevec presegel naša pričakovanja. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem trem več kot odličnim vodnikom Barbari, Tomažu in Nini.

Kam in kdaj pa naslednjič z vlakom na kavo? Že maja v Novo mesto.

Avtor: Lili Jazbec; Foto: Društvo upokojencev Vir

Tagi