Z vlakom na kavo – na Jesenice

Pričakal nas je najbolj vroč četrtek v juniju v sklopu izletov Društva upokojencev Vir poimenovanih »Z VLAKOM NA KAVO«. Tokrat so bile naš cilj Jesenice.

Lahko smo se prepričali, da je proga prenovljena, novi vlaki klimatizirani – in vožnja nadvse udobna in zaradi dolžine primerna za druženje in klepet. Kot vedno doslej, smo z vožnjo začeli na domžalski železniški postaji, v Ljubljani pa na srečo nismo dolgo čakali na prestop za Jesenice.

Na železniški postaji na Jesenicah, ki je zelo velika, se je že poznal poletni turistični utrip.

Na tokratnem izletu se nas je zbralo 29. Sprehod smo začeli z mimohodom restavracije naše nekdanje vrhunske smučarke Alenke Dovžan, ki nam je skozi okno tudi pomahala. Nadaljevali smo do Kosove graščine, kjer so se nam čudežno odprla vrata in v hlad debelih zidov nas je povabil prijazen domačin – kustos in nam na kratko opisal zgodovino mesta in nas povabil, da smo vstopili v zaporniške celice, kjer so med 2. svet. vojno zapirali domoljube. Ogledali smo si tudi fotografsko razstavo Slovenske fotografinje se predstavijo 2023. Nato smo se sprehodili mimo cerkve in se povzpeli v hrib po sprehajalni poti na Murovi, ki je eno od treh naselij, ki so poleg Stare Save in Plavža del Jesenic. Stara drevesa ob poti so nam nudila dovolj sence, da smo se prepustili opazovanju hiš in zrli v dolino, kjer je še pred leti stala železarna. Med postanki za predah smo prisluhnili še zgodbam in opisu znamenitostim iz Jesenic ter predstavili tri nove člane, ki so se nam na tem izletu prvič pridružili. Pot nas je vodila mimo Gimnazije do Gledališča, kjer smo si seveda privoščili počitek in osvežitev s kavo in pijačo.

Nekateri smo se odpravili še na dodatne oglede. Zanimiv je bil spominski park, v katerem se košatijo stara drevesa, med katra so postavili spomenike zaslužnim Jeseničanom.

Med vožnjo domov je bilo dovolj časa za izmenjavo vtisov.

Kljub vročemu dnevu nam je izlet lepo uspel.

Septembrski izlet bo pa verjetno na Dolenjsko!

Avtor: Milan Jazbec; Foto: Lili in Milan Jazbec

Tagi