V MGC Bistrica s pesmijo in plesom počastili slovenski kulturni praznik

Slovenski kulturni praznik ali Prešernov dan je tudi edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. V Sloveniji ima namreč kultura poseben zgodovinski in družbeni pomen. Predvsem po zaslugi kulture in skupnega jezika – slovenščine – smo se Slovenci izoblikovali in obstali kot narod. Jezik in kultura sta Slovencem skozi stoletja nadomeščala pomanjkanje lastne države in političnih institucij. Kultura je ena tistih državotvornih področij, ki je v Sloveniji že pokazala svojo moč. Znala je združevati. Z izvirnim duhovnim jezikom majhnega evropskega naroda nas je prepoznavno oblikovalo v skupnost, živečo v naposled izborjeni lastni in samostojni državi.

Kulturni praznik so s pesmijo in plesom stanovalcem in oskrbovancem MGC Bistrica Domžale v torek, 7. februarja 2023, polepšali članice in člani Folklornega društva Groblje, Domžale. Za vezno besedo je poskrbela umetniška vodja Nevenka Unk Hribovšek, ki je tudi spregovorila o kulturi ter predstavila delovanje njihovega društva. Programu je prisostvoval tudi predsednik društva dr. Franci Hribovšek.

Kultura je ena izmed temeljev obstoja slehernega naroda. Zato je prav, da smo hvaležni in ponosni na neprecenljivo bogastvo dediščine naše, slovenske kulture, ki nam je kot narodu, v viharjih zgodovine, omogočila stati in obstati. Hkrati pa imamo, kot družba silno veliko odgovornost, zanjo nenehno skrbeti, jo negovati in njeno izročilo prenašati na mlajše rodove.
Iskreno in s ponosom, čestitamo vsem sodržavljankam in sodržavljanom ob slovenskem kulturnem prazniku!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi