V Domu starejših občanov Kamnik praznovali mednarodni dan starejših

Danes živimo v povprečju dve desetletji dlje, kot so živeli naši dedje in babice pred slabim stoletjem. Stari ljudje so večinoma solidnega zdravja, sposobni in samostojni. Svetovna populacija starejših narašča, sožitje generacij postaja spet bolj neobhodna, v prihodnjih desetletjih bomo tako imeli veliko večjo vlogo ne le pri skrbi zase in v družbenem življenju, ampak tudi na gospodarskem in delovnem področju.

Prvi oktober je za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990. Starostna meja, pri kateri naj bi se na splošno začela starost, ni določena. V Sloveniji običajno označujemo z besedo starejši osebe, stare 65 ali več let.

Na mednarodni dan starejših so marsikje v domovih starejših občanov po Sloveniji kljub korona krizi priredili praznovanje svojim varovancem. Veselo je bilo tudi v Domu starejših občanov v Kamniku, kjer so zaradi covid situacije pripravili praznovanje v dveh sklopih. Prvega ob deveti uri ter drugega nekaj po deseti uri. Glasbeno literarni program je vodila Ksenija Kozjek, zaposlena v Domu starejših občanov Kamnik, v kulturnem programu pa so nastopili citrar Tomaž Plahutnik, sopranistka Ana Plahutnik ter baritonist Martin Kozjek. Literarne vložke pa so prispevale članice domske literarne skupine Rožmarin. Bilo je veselo, polno pesmi, nekaterim so Ani in Martinu pritegnili tudi varovanci doma, vse skupaj pa je spremljal mili zvok citer, ki je vsaki pesmi pridodal pridih pristnosti.

Danes praznuje zrelost, modrost in življenje. Zreli stari ljudje so imeli – in še vedno imajo – v družbi posebno vlogo, vlogo modrecev. Težko bi človek res dozorel do prave življenjske modrosti, če si skozi leta ne nabere dovolj izkušenj in na situ let preseje zrna od plev. Zori le človek, ki si za to z veseljem prizadeva, ki ima kljub vsemu doživetemu še vedno zvrhan koš svojih želja in potreb. Zatorej, če se hočemo kakovostno starati, moramo imeti pozitivno stališče do starosti in si oblikovati dobro sožitje med starejšimi in mlajšimi generacijami. Moramo pa si pridobiti tudi dovolj razumljivih in natančnih informacij, kako si urediti življenje, ko se naša leta umirijo. Če želimo pridobiti širšo sliko, povprašajmo za nasvet svojce, druge vrstnike ali zunanje, zaupanja vredne svetovalce.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi