Utrinki iz Doma svete Katarine

Poletje smo v Domu sv. Katarine v Mengšu preživeli mirno. Končno so naši stanovalci, po vseh omejitvah, katere so imeli zaradi priporočil države, lahko k sebi stisnili svoje vnuke, pravnuke, prapravnuke. Kako nepozabno je bilo gledati solze v očeh tako enih kot drugih, ko so se objeli in šli na vrt!  Samo upam lahko, da so si z vsemi objemi in poljubčki vsaj malo olajšali dušo in srce … manjkajočih objemov, dotikov in poljubčkov ne bo možno nadoknaditi, žal …  vendar gremo z upanjem in vero naprej, da do tega ne pride več. Nikoli.

V Domu smo imeli čez leto kar veliko praznovanj častitljivih let, od 89 let naprej do celih 106! Toliko tort v enem mesecu me pomnimo, toliko nasmejanih obrazov, toliko sreče! Dragi stanovalci in drage stanovalke – na še veliko rojstnih dni!

Imeli pa smo tudi dva nastopa – konec avgusta so stanovalci lahko prisluhnili citrarski skupini Notice. Naši sestri Mariji so pripravili tudi presenečenje – zapeli in zaigrali so ji pesem Vse najboljše.

Takoj v septembru pa smo imeli obisk ljudskih pevcev, ki delujejo v kulturnem društvu ”Hiša čez cesto”. Ker je bilo toplo dopoldne smo vse stanovalce pripeljali na vrt, kjer so prisluhnili starim, vendar kljub temu nam nepoznanim ljudskim pesmim. Lahko priznamo, da smo poznali samo eno pesem ter njihovo zadnjo, ki so jo posvetili našemu domu in Mariji. Same sestre so jih povabile na ponovni obisk in vsi upamo, da bomo le to lahko uresničili.

Septembra smo v Domu končno praznovali tudi 100. letnico sester usmiljenk v Mengšu. Posebna sveta maša je bila v mengeški cerkvi, kjer so sestre usmiljenke na zanimiv in igran način pokazale svoje poslanstvo, svojo bit. Ali kot je rekel moj sin: »Zdaj vem, zakaj je tista ležala na tleh. Da so pokazale, da pomagajo drugim. Sem se že kar ustrašil, da ne bo noben prišel, no, pa so.«

V jeseni smo imeli kostanjev piknik zaradi varnosti pred okužbo kar na oddelkih; kljub temu pa je tako lepo dišalo po pečenem kostanju! Bojim se, da tisti dan kosilo ni šlo najbolj v slast …

Jeseni smo se že pripravljali na zimo. Božične voščilnice so bile v izdelavi, prav tako drugi izdelki, predvsem adventni venčki ter drobne male izdelke, kateri bi bili zanimivi za božična darila.

Z veliko optimizma in zaupanja smo šli v jeseni in zimo vse bolj nasproti. Da bi  le ostalo tako…

Stanovalce Doma svete  Katarine v Mengšu je obiskal sveti Miklavž. Vsem 60 stanovalcem je prinesel drobno pozornost, ki so jo spekli Miklavževi angeli.

Stanovalci in njihovi svojci, ki so bili v tem popoldnevu ravno prisotni so doživeli lepo presenečenje. Nekateri so se, po njihovih besedah, vrnili v otroštvo, obuditev krščanskega običaja pa je mnogim priklicalo solzo v oči in hvaležnost v srce.

Posebej pa se ga je razveselila naša najstarejša stanovalka gospa Agata, saj jo je sveti Miklavž z letošnjim letom obiskal že 106! In kot je rekla gospa: ”M’kvauž, prid nazaj”, verjamemo, da bo drugo leto tudi.

V januarju 2022 pa Dom svete Katarine praznuje 10 let delovanja, za kar se imamo zahvaliti sestram usmiljenkam, stanovalcem, njihovim svojcem ter seveda zaposlenim.

Avtorica: Petra Hubad Gabršček

 

Komentarji uporabnikov
Tagi