Slavnostni koncert Notic bodo krasili prelepi tulipani iz krep papirja

Citrarska skupina Notice povezuje citrarke v tretjem življenjskem obdobju, ki ljubiteljsko igrajo in si s citrami lepšajo življenje že desetletje. Nekatere so igrale na citre že v mladosti, druge so se začele učiti igranja po upokojitvi. Notice igrajo ljudske skladbe, priredbe narodno zabavnih skladb, tudi kakšna filmska glasba se najde v njihovem repertoarju. Včasih se citram pridruži petje, mentorjeva violina, orglice.  Pobudnica ustanovitve skupine je bila Boža Bauer, mentor pa od vsega začetka violinist in citrar prof. Peter Napret. Vadijo, raziskujejo in se učijo različnih izraznih možnosti tega zanimivega, a za učenje ne prav lahkega inštrumenta, pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Bile so tudi pobudnice prireditve »S citrami po Domžalah«, kjer se že nekaj let v maju na ulicah predstavi več kot 100 citrarjev in citrarskih skupin iz cele Slovenije.

Citrarska skupina Notice pripravlja slavnostni koncert ob 10-letnici delovanja, ki bo potekal v nedeljo, 29. januarja 2023, ob 17. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Med priprave sodi tudi izdelovanje rož iz krep papirja, s katerimi bodo okrasile oder. Pri tem jim je na pomoč priskočil Odbor za ohranjanje kulturne dediščine iz Društva upokojencev Domžale, saj sta citrarke izdelave tulipanov iz krep papirja naučile Marija Ratkovič in Sonja Beno. Citrarke so hitro osvojile znanje izdelovanja tulipanov iz krep papirja, zato je delo lepo steklo. Ker jih nameravajo izdelati 500, bo potrebno še nekaj prostovoljnih dni, da bodo izdelani vsi.

Citrarke Notice v prostorih Društva upokojencev Domžale tudi redno vadijo igranje citer. Po besedah Bože Bauer, pobudnice citrarstva na domžalskem, sedaj v Domžalah igra na citre preko petdeset citrarjev, s tem pa so najmočnejša citrarska občina v Sloveniji. Že dobri dve leti imamo v Domžalah tudi citrarsko šolo, ki deluje v okviru Glasbene šole Domžale, vodi pa jo prof. Neli Zidar Kos, predsednica Citrarskega društva Slovenije. Poleg Citrarske skupine Notice, imamo v Domžalah še močno skupino citrarjev Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki jo vodi prof. Damjana Praprotnik ter Bando citrarsko s pevcem Klemnom Torkarjem.

Vsi citrarji, ki delujejo na domžalskem bodo zaigrali na slavnostnem koncertu ob 10-letnici delovanja Citrarske skupine Notice, ki bo potekal v nedeljo, 29. januarja ob 17. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Že sedaj lepo vabljeni, da si rezervirate vstopnice.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi