Skupina Radomlje Društva Šola zdravja obeležila deseto obletnico delovanja

Za ljubitelje jutranje telovadbe, ki so se v četrtek, 21. aprila 2022, zbrali na sončni jasi na vadbišču Šole zdravja skupine Radomlje, je bil lep in prazničen dan. Skupina Radomlje je obeležila deseto obletnico delovanja. Zaradi tega so se odpravili na jutranjo telovadbo tisoč gibov še s posebnim zanosom, ponosom in veseljem. 

Ob praznovanju desete obletnice so se spomnili prvih korakov, ki so bili narejeni za dobro zdravje in počutje vseh članov njihove družbe, še posebej za starejše. V ta namen so postavili pano s fotografijami ki prikazujejo njihovih dese let. Na obe strani panoja so obesili slovensko in društveno zastavo, zapeli so tudi svojo himno, ki jim jo je spisala Janka Jerman. Dr. Nikolay Grishin jim je kot utemeljitelj in avtor ponudil jutranjo telovadbo po metodi »1000 gibov«. Življenjska doba je vse daljša. Na kvaliteto življenja pa vplivajo poleg zdravega okolja  in kvalitetne hrane še posebej telesna vadba in dobri medsebojni  odnosi. Kot je dejala članica skupine Radomlje Alenka Pečnik, jim je dr. Grishin dal z metodo »1000 gibov«  priložnost, da bo njihovo življenje tudi zdravo, kvalitetno in duhovno bogato.

Ob praznovanju desete obletnice so  obdarili tudi dva prostovoljca iz skupine Radomlje. Naj prostovoljca sta postala Kati in Vinko Pele, priznanja jima je podelila podpredsednica Društva Šola zdravja mag. Bernardka Krnc. Na jutranji telovadbi se jih je zbralo štiriinštirideset, šestnajst članic in članov te skupine pa je prejelo pohvale za njihov angažma v desetih letih. Pohvale so prejeli; Ana Bojanc, Marija Čretnik, Emil Čretnik, Marija Žitko, Angelca Grošelj, Jože Lipovšek, Jana Loboda, Marija Marinšek, Vinko Pele, Kati Pele, Albina Peterlin, Alojz Peterlin, Ivanka Ulčar, Marija Urbanija, Stanka Zajec ter Francka Žabnikar.

Projekt Društva Šola zdravja deluje že od leta 2006, ko je nastala prva skupina v Celju. Dne 22. oktobra 2009 so se registrirali kot društvo s sedežem v  Domžalah. Ustanovitelj društva so dr. Nikolay Grishin, Zdenka Katkič in Ema Perkovič. Zdenka Katkič, športnica po duši, je povsem po naključju slišala za metodo 1000 gibov dr. Nikolaya Grishina in se navdušila. 8. decembra 2008 je bila ustanovljena prva skupina v Domžalah »Drevored 88 lip«, skupina Vir je bila ustanovljena leta 2010, v to skupino pa sta se takrat vključila tudi zakonca Kati in Vinko Pele, letošnja naj prostovoljca v skupini Radomlje. Porodila se jima je zamisel, da skupaj združijo moči člani Kolesarske sekcije Društva upokojencev Radomlje in ob Kamniški Bistrici uredijo prostor za vse krajane, ki bi se želeli pridružiti jutranji vadbi na prostem. Tako so skupaj zavihteli kramp in lopato, se pa ob tem niso niti zavedali, kako bogat doprinos je bil to. Zato jim je skupina Radomlje nadvse hvaležna, saj jim gre zasluga, da se njihov dan prične na čudoviti jasi, kjer si najprej zaželijo dobro jutro, se razgibajo in si voščijo lep dan. 19. aprila 2012 pa je bila ustanovljena Šola zdravja Radomlje ob pomoči KS Radomlje, KS Homec – Nožice in KS Preserje. Zahvala gre Kati, ki se je prva v skupini Radomlje usposobila za vaditeljico in znanje prenaša tudi na drugi dve vaditeljici –  Nado in Drago.

Za to, da bi se vsi ljubitelji jutranje telovadbe v tem lepem naravnem okolju počutili dobro, da bi ostal prostor čist in lep, sta prvih pet let skrbela zakonca Kati in Vinko Pele, naslednji dve leti sta za to skrbela zakonca Francka in Martin Capuder, sedaj pa za čistočo in lepoto skrbita zakonca Tončka in Jože Lipovšek. Zakonca Mimi in Matija Žitko pa jih razveseljujeta s fotografijami. Sonja Bartolj jih povabi na torkove pohode, kjer si podeljujejo tudi razmišljanja o prebranih knjigah iz seznama Bralnega krožka in si s tem polepšajo dan s krajšimi izleti.

Gre pa še za mnogo več. Vsak, ki se jim zjutraj pridruži, s svojo prisotnostjo obogati skupino in jo povezuje. Pogrešajo vsakega, ki ostane iz tega ali onega razloga kakšen dan doma. Članica skupine Radomlje Alenka Pečnik je ob koncu dejala: »Bodimo hvaležni za dar miru, ki ga uživamo tukaj, pa tudi za vsak klepet ob kavici. Združimo moči, potrudimo se, da bodo naša jutranja srečanja še naprej tako plodna, zdrava in lepa. Ohranimo vrednoto »Zdrav duh v zdravem telesu. Vsak trenutek je lahko novi začetek.«

Skupina Radomlje se iskreno zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pripomogli, bodi si s finančnimi sredstvi ali pa z dobro voljo, da so se zbrali na sončni jasi ob šumeči Kamniški Bistrici na praznovanju desete obletnice delovanja.

Tudi z naše strani čestitke skupini Radomlje za desetletnico delovanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi