September – mesec ozaveščanja o demenci in sprehod za spomin v MGC Bistrica Domžale

Vprašanje staranja prehaja v ospredje razvitega sveta, vse bolj se začenjamo zavedati njegovega pomena ter njegove neizogibnosti, hkrati pa se vse pogosteje srečujemo tudi z demenco, katere koncept je prisoten že od časov zgodnjih civilizacij, vendar so starodavni filozofi na upadanje kognitivnih sposobnosti gledali kot na normalno posledico staranja.

Sama beseda demenca sicer izvira iz latinščine, iz besede »demens«, kar pomeni človeka, ki je ob pamet, torej norec; takšno pojmovanje na žalost prevladuje še danes (Mali, Mešl in Rihter, 2011, str. 11), vendar se z vse pogostejšimi izobraževanji in ozaveščanji trudimo, da bi nanjo gledali z drugačne perspektive ter, da bi jo nenazadnje razumeli in sprejeli.

Demenca je torej napredujoča bolezen, ki se pri vsakem posamezniku razvija drugače in z različno intenzivnostjo, kljub temu pa jo lahko razvrstimo v različne stadije oziroma stopnje ter razločimo med več vrstami demence, ki se med seboj razlikujejo v svojem poteku, pogostosti in možnosti zdravljenja.

Ker se v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale zavzemamo, da bi imeli čim več možnosti izobraževanja s področja demence tako za svojce kot tudi zaposlene in ker želimo zagotoviti čim bolj pestro življenje stanovalcem, zato za njih organiziramo veliko različnih delavnic, ki se prilagajajo različnim skupinam uporabnikov, smo v juliju 2020 postali tudi demenci prijazna točka. Kljub epidemiološki sliki in izrednim razmeram v preteklem letu, smo si zadali različne dogodke z namenom ozaveščanja o demenci. V soboto, 18. 09. 2021, se je pred MGC Bistrica zbralo kar 43 udeležencev dobre volje, skupnega pozitivnega mišljenja in želje po sodelovanju pri pomembnem dogodku, tako za posameznika kot za družbo kot celoto.

S pomočjo Društva Šola zdravja Domžale pod vodstvom gospe Magde Filo, Društva upokojencev Domžale pod vodstvom gospe Marte Ružnič in s pomočjo Pevskega zbora Staneta Habeta pod vodstvom gospe Marike Haler, smo organizirali Sprehod za spomin. Z našimi stanovalci tako tistimi, ki hodijo s pomočjo rolatorjev, kot tistimi na invalidskih vozičkih in njihovimi svojci smo se tako odpravili na sprehod proti Šumberku. Sprehod po prijetnem jesenskem soncu je spremljalo srčno petje in klepet.

Po končanem sprehodu smo vsi zbrani poklepetali ob kavici, ki so jo z veseljem pripravili kuharji MGC Bistrica in hkrati poskrbeli še za posladek, ki je po daljšem sprehodu še kako prišel prav ter vrnil energijo našim stanovalcem in udeleženim.

Vsem, ki ste se nam pridružili na tem pomembnem dogodku, se iskreno zahvaljujemo, hkrati pa vas vabimo na otvoritev Alzheimer Cafe, ki bo v sredo,  22. 09. 2021, ob 18.30 v avli MGC Bistrica. Srčno vabljeni.

Tekst: Irena Štrus in Maja Drolc; Foto: MGC Bistrica

Komentarji uporabnikov
Tagi