S telovadbo do novih prijateljev

Študentje Fakultete za šport so pri predmetu Sociologija športa opravljali raziskavo, s katero so skušali ugotoviti, kako na socialno življenje starejših v tretjem življenjskem obdobju vpliva vsakodnevna telovadba. V ta namen so se novembra lani povezali z Društvom šola zdravja in se z nekaj člani društva pogovarjali o njihovih izkušnjah. Študentje so se pridružili tudi vadbi 1000 gibov pri eni izmed ljubljanskih vadečih skupin društva in bili presenečeni nad dobro voljo in pozitivnostjo, ki so je bili deležni na jutranjem srečanju.

Izsledke raziskave hranijo na Fakulteti za šport, na Domžalcu pa objavljamo zbrane odgovore, ki so jih nekateri člani Društva šola zdravja v okviru raziskave zaupali študentom.

»Jutranja vadba je ritual, ki ga v našem obdobju še kako potrebujemo. Najprej imamo telovadbo za telo, potem pa za dušo – klepet«, je o vplivu vsakodnevne vadbe na kakovost življenja v tretjem življenjskem obdobju, povedala 71-letna vadeča iz Pirana, ki je članica Društva šola zdravja.

Prav prijateljstvo, pogovor in druženje je poleg telesne aktivnosti, ki ohranja gibljivost telesa glavna spodbuda, da se vadeči udeležijo vsakodnevne vadbe. Pa seveda tudi dobro počutje, ki se ob vsem tem razvije. »Domov prideš z novo energijo. Vesela, da si nekaj naredila zase«, pravi 64-letna vadeča iz Maribora, ki je omenila tudi, da v skupinah negujejo dobre vrednote. »Spoznavamo kaj pomeni prostovoljstvo in veže nas skrb za sočloveka«. Vadeče skupine po Sloveniji namreč v večini delujejo prostovoljno in veliko doprinašajo svojemu lokalnemu okolju, saj se prostovoljstvo med člani širi tudi na ostale aktivnosti.

»Boljši odnosi do sokrajanov, sosedov, domačih se razvija spontano«, pravi 64-letna vadeča iz skupine Društva šola zdravja iz Prekmurja. Vsakodnevno gibanje pripomore ne samo k boljšemu zdravju, ampak tudi boljšim odnosom v družbi.

86-letna gospa iz Ljubljane se je spomnila svojih prvih tednov telovadbe z vadbo 1000 gibov izpred 10 let, »ko sem se vrnila domov, sem začutila lahek korak na stopnišču. Sama sebi nisem mogla verjeti spremembam pri hoji. To mi je dalo še večjo željo po razgibavanju. Po šestih mesecih mi je morala zdravnica za polovico zmanjšati zdravila proti visokemu pritisku.«

Vsi tisti, ki se sprašujete, če bi zmogli tudi vi spremeniti svojo jutranjo rutino in ji dodati nekaj za telo in dušo, naj vam bodo v spodbudo člani Društva šola zdravja. Ali, kot pravi eden izmed vadečih, 57-letni gospod iz Šoštanja, »če zmorejo moje sošolke (vadeče) – zmorem tudi jaz. Čim več se nas zbere, lepše je.«

Če si želite prihodnja jutra preživeti malce drugače, v družbi ljubiteljev jutranje telovadbe, lepo vabljeni k spremljanju objav o terminih vadb na spletni strani Društva šola zdravja.

V kolikor pa bi raje opravili jutranjo telovadbo doma, pa lepo vabljeni k spremljanju vodene brezplačne ZOOM vadbe za razgibanost celega telesa, ki poteka vsak delovnik od 8. ure dalje vse tja do 31. marca 2023. Celotna jutranja telovadba je preprosta in primerna za vsakogar. Vsak jo izvaja po svojih zmožnostih. Vadbe vodijo mag. kineziologije Eva Jeza, dipl. kineziolog Simon Jurmić, ter prof. športne vzgoje Andraž Purger. Poteka pa na ZOOM povezavi

Petra Petravič; Foto: Društvo šola zdravja

Tagi