S petjem do boljšega spomina v MGC Bistrica

Nastop treh upokojenskih zborov

»S pesmijo do boljšega spomina«, v MGC Bistrica Marika Haler izvaja kot prostovoljka od oktobra 2016. Projekt je srce in duša stanovalcev, saj jih redno ponese v njihov čas mladosti, jih sprosti, prebudi njihove pevske sposobnosti in spretnosti, ter jih tako popelje v čudovito prepevanje. Marika Haler je s strani stanovalcev vedno izredno dobrodošla, saj se s prepevanjem ustvarja boljše razpoloženje in tudi boljši spomin. Ideje, organizacija in pripadnost projektu, kakor tudi starostnikom, poteka na prostovoljni bazi, kar zahteva izjemno veliko časa, požrtvovalnosti in povezovanja ljudi tako v lokalni okolici, kot tudi širše.  V petje je tedensko vključenih od 25-30 stanovalcev Medgeneracijskega centra Bistrica, njihovi glasovi pa odmevajo tudi v avli centra. Odmevnost glasov in pa projekta je izredno velika, saj se tako širi informacija tudi na svojce, prijatelje stanovalcev širom po Sloveniji. Vpliv na širšo in ožjo javnost je neizmerljiv. To srčnost in ljubezen do petja in prostovoljstva s starostniki je težko opisati. Potrebno jo je videt, doživet in začutiti. Vse to Marika Haler daje iz tedna v teden, iz leta v leto. 

S petjem do boljšega spomina – projekt, ki ga že vrsto let izvaja prostovoljka Marika Haler, je zazvenel v MGC Bistrica v Domžalah v petek, 15. marca 2024, kjer so se zbrale vse tri pevske skupine, ki jih vodi. Pevci stanovalci negovalnega oddelka v Medgeneracijskem centru Bistrica, stanovalci Doma upokojencev Domžale ter pevci skupine »Starejši za starejše« Društva upokojencev Domžale. Vse tri skupine, mimogrede, trideset pevcev »vozičkarjev« iz doma upokojencev Domžale so pripeljali prostovoljci Šole zdravja iz Domžal, so ustvarile zelo lep pevski dogodek, ki si ga je ogledalo lepo število zaposlenih in zunanjih  obiskovalcev ter svojcev stanovalcev. Vse zbrane je v uvodu pozdravil Vid Žargaj iz MGC Bistrica, zatem pa je Marika Haler predstavila pevske skupine in tudi namen programa »S petjem do boljšega spomina«.

Stanovalci Doma upokojencev Domžale so do pred leta dni prepevali pod vodstvom Mojce Kerč, ki pa se je upokojila, zato je pevsko skupino prevzela Marika. Z njo prepevajo od novembra lani vsak petek eno uro pred kosilom. Pevci vedo lepo zapeti preko štirideset pesmi. Z njimi poje tudi Mara Vilar, dvaindevetdeset letnica, ki je pri eni pesmi zapela solo.

Pevci skupine »Starejši za starejše« Društva upokojencev Domžale imajo vaje tudi ob petki popoldne, skupaj z Mariko pa zapojejo znane in nove pesmi. Največkrat je to slovenska ljudska pesem. Marca lani so prvič zapeli. Tudi tu je solo zapela še ena dvaindevetdeset letnica, Ivanka Brodar, bolj poznana po Ivankinih krofih.

Stanovalci doma MGC Bistrica so bili petkovi gostitelji. V MGC Bistrica pojejo na vajah vsako sredo pred kosilom že sedem let in pol. Veseli so obiska vsake pevske skupine, še bolj veseli pa so, ko z njimi tudi zapojete.

In kaj pravi Marika Haler o projektu »S petjem do boljšega spomina«? Poje in sodeluje lahko vsak, ki ima veselje do petja. Vsak, ki ima voljo do druženja, vsak, ki ni občutljiv, če kdo malo drugače zapoje in seveda vsak, ki je vesel svojega uspeha. Petje starejše spomni na prijetne in mladostne čase, spomnijo se melodije, ki so jo mogoče že pozabili, z nogo si dajejo takt, ponavljajo besedilo za besedilom in kmalu tudi lepo zapojejo. Seveda gre lažje, če jim nekdo pomaga, da začneš s kitico. Petje tako zbudi spomin in ga ohranja do naslednjega tedna, ko imajo spet vaje. Petje je tudi zdravje, je druženje in je življenje. Tako je vsaka skupina zapela po tri pesmi posamezno, na koncu pa še tri pesmi skupaj.

Zahvaljujejo se osebju in prostovoljcem Društva Šola zdravja, ki so pomagali pri prevozu stanovalcev Doma upokojencev Domžale in seveda osebju MGC Bistrica, da so pripravili tako lep glasbeni dopoldan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi