Projekt »Deli kar znaš« v MGC Bistrica

V mesecu maju je v MGC Bistrica potekal projekt medgeneracijskega sodelovanja in podpore »Deli kar znaš«. Stanovalke 3. nadstropja so študentkam 3. letnika Socialne pedagogike podelile osnovno znanje o kvačkanju, pletenju in izdelovanju gobelinov ter seveda življenjske modrosti.

V sklopu študija so se pri predmetu Socialna pedagogika osredotočali na socialne spremembe, kar je spodbudilo študentke Anamari, Evo, Moniko in Špelo, da vnesejo socialno inovacijo na področje medgeneracijskega sodelovanja v domove starejših občanov. Obstaja povezava med srečo in predajanjem življenjskih izkušenj, kar je bilo bistvo in izhodišče projekta.

Srečanja so potekala v mesecu v maju, enkrat tedensko v popoldanskih urah. V skupnem prostoru in ob kavi je potekalo učenje in poučevanje ročnih del: kvačkanje, pletenje, izdelovanje gobelinov. Stanovalke so z veseljem podelile tudi svoje življenjske zgodbe in modrosti, ki so jih pridobile skozi življenje. Izkazale so se kot odlične učiteljice, študentke pa so bile več kot zadovoljne s prejetim znanjem.

Starejši izpostavljajo, da imajo premalo stikov z mlajšimi. Več kot je stikov, več je možnosti za izgradnjo medgeneracijskih povezav. Stanovalci MGC Bistrica imajo veliko možnosti in aktivnosti (kartanje, bralni krožek, tombola, kvizi,…) za povezovanje in druženje med seboj. Primanjkuje pa priložnosti za medgeneracijsko sodelovanje, ko stanovalci oz. starejši predajajo znanje mlajšim.  Zaenkrat je vse večji fokus na mladih in otrocih. Velja prepričanje, da starejši bolj potrebujejo mlade kot mladi starejše, kar se je tekom projekta izkazalo za resnično.

Raziskave so pokazale, da med starejšimi obstaja nezadovoljstvo, da ne morejo na mlajše prenašati svojih edinstvenih življenjskih izkušenj in spoznanj, kar je neizkoriščen družbeni in osebni potencial. Veliko jim pomeni že zgolj pogovor in lep odnos, enakovredna udeleženost, medsebojno poslušanje in pomoč, skupno delo in obojestransko zadovoljstvo.

Po koncu projekta stanovalke in študentke odhajajo s pozitivno izkušnjo medgeneracijskega sožitja in solidarnosti, novimi spretnostmi in življenjskimi napotki.

Avtor: MGC Bistrica; Foto: MGC Bistrica

 

Tagi