Praznično dopoldne etnologinj Društva Lipa Domžale

Saj veste, etnologinje se srečujemo ob torkih. Današnje srečanje  je bilo zadnje pred božičnimi prazniki in novim letom. Naprej nas je mentorica dr. Ana Beno Vrtovec povabila k igri asociacij »na črko«. Nismo izbirale mest ali držav, ampak smo poiskale najprej hišno ime, potem rastlino, hrano in nazadnje običaj, izročilo.

Poglejte, kakšno nesnovno dediščino najdemo na črko F:

Hišno ime

 

Rastlina Hrana Običaj, izročilo
pr’ Frfrau

 

figa, fižol frtalja  (jajčna jed!) fantovščina, fantovski skup
Frida

 

fajgelj, fikus flancati furež (koline!)
Florijan

(naše zbirališče za kavo!)

fuksija, feferon fižolovka (juha!) fijakar, fešta
 

 

fritole  (miške!) furmanska nedelja

Potem ko smo tako obdelale kar nekaj črk, pa smo najprej začele z obdarovanjem. Nekaj zadnjih ur smo namenile hišnim imenom in pripovedi smo posnele. Animatorka sem povedano zapisala in nabralo se je kar devet strani besedila. Dodala sem voščilo, natisnjen zapis – HVALA, MARJAN! – je tako postal moje darilo. Tako sem se izmuznila peki prazničnih priboljškov. Ne morem se namreč kosati z vsemi sošolkami, odličnimi gospodinjami, ustvarjalkami domiselnih darilc…

Zadnji dve leti sta bili zaradi korone zelo težki; malo smo se lahko družili, zato sta minili brez prave omembe, kakor da bi se skrčili. Vseeno smo dobile veliko gradiva, ki sem ga poslala, ali pa osebno prinesla do vrat, tako da smo se lahko zunaj malo pogovorile in si polepšale dan. Da, tudi Vidinih devetdeset smo lahko praznovale, saj smo bile  na sončen junijski dan zunaj, na terasi. Danes se nam je Vida spet pridružila…Tako smo se res iz srca razveselile vseh pozornosti, ki smo si jih podarile.

Nismo več otroci, da bi si slikali nedosegljive pravljice, lahko pa si zaželimo iskrenosti, solidarnosti, prijateljstva. Osebno verjamem: če je tisto, kar mislimo, enako, kot besede, ki jih izrečemo, in enako, kot naša dejanja, to lahko vodi samo k dobremu in zdravemu v nas in okrog nas. Tople božične praznike in srečno 2022!

Avtor: animatorka etnologije Manica Perdan Ocepek; Foto: Društvo Lipa Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi