Praspomin naravnega dihanja

Že en mesec na 20 lokacijah po Sloveniji spet živi projekt Dihamo z naravo, ki je zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje brezplačen za vse udeležence in ga bodo usposobljeni vaditelji in prostovoljci humanitarnega društva Šola zdravja vodili do oktobra.

V Domžalah se udeleženci zberejo vsak ponedeljek ob 17.30 v Češminovem parku, v Kamniku na  železniški postaji Duplica – Bakovnik vsak torek ob 17., ob četrtkih pa se vadba ob 17.30 začne na igrišču ŠC Gabrje v občini Dobrova-Polhov Gradec in pred NC Bonovec v naselju Preska pri Medvodah.

Kar trikrat tedensko se udeleženci brezplačne vadbe za umiritev duha lahko srečajo v Ljubljani – ob ponedeljkih ob 17. uri na parkirišču pri blokih Tacenski dvori (Ljubljana-Brod), ob torkih ob isti uri v Zajčji dobravi pri fitnesu na prostem (Ljubljana-Polje) in ob sredah ob 8.30 ob Koseškem bajerju pri leseni ploščadi (Ljubljana Koseze).

Foto: Efi STorga

Na vadbi se udeleženci naučijo metod, ki lahko ob dnevnem soočanju s stresom, tesnobo, strahom ali jezo, pomagajo, da se umirijo, bolj globoko zadihajo in stopijo ven iz čustvenega oblaka ter se soočijo z izzivom bolj zbrano. Raziskave so pokazale, da čustvena stanja vplivajo na tip, globino in ritem dihanja. Vsako čustvo ima namreč svoj dihalni vzorec in posledično vpliva na fizične reakcije v telesu. Če zavestno spremenimo ritem dihanja, ga umirimo, podaljšamo čas vdiha in izdiha, dih iz zgornjega dela pljuč premaknemo v dihanje s trebušno prepono, vplivamo na dihalni vzorec in posledično prevladujoče čustvo umirimo. Počasno, globoko dihanje uravnovesi tudi delovanje avtonomnega živčnega sistema in poveča parasimpatično aktivnost, kar spremlja občutek pozornosti in spočitosti. Z zavestnim dihanjem vplivamo na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. To je ena od metod, ki jo izvedemo na začetku vadbe Dihamo z naravo in s katero zbudimo praspomin naravnega dihanja.

Ali kot pravi avtor projekta Dihamo z naravo Andraž Purger: »Ko ozaveščamo svoje misli, čustvena stanja in ritem dihanja, spoznavamo sebe od znotraj navzven. To je prvi korak do zdravja in prevzemanje odgovornosti za lastno počutje in fizično stanje. Za te prve korake vam ponujamo podporo v obliki skupinske brezplačne vadbe Dihamo z naravo, na kateri se skupaj naučimo preproste in enostavne metode za umirjanje uma. Iz umirjenega stanja lažje prepoznamo vpliv čustev na naše odločitve in komunikacijo. Spoznavamo tudi vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema.«

Foto: Zdenka Kavcic

Začutiti, ohranjati in podariti mir sebi in okolici je nekaj, kar vsak lahko prispeva k družbi. Prvi korak pa naredite že, če se pridružite skupini Dihamo z naravo v vaši bližini!

Podrobnejši urnik in zbirna mesta so v tabeli:

KRAJ SKUPINA LOKACIJA – ZBIRNO MESTO TERMIN
Brežice TOPOL Brežice: zbor v parku pri Mladinskem centru nasproti gradu torek 17:00
Celje DUGLAZIJA Celje: zbor na parkirišču pri bazenu torek 17:00
Črnomelj JESEN Črnomelj: zbor na Majerju torek 17:00
Dobrova – Polhov Gradec HRAST Dobrava-Polhov Gradec: zbor na igrišču ŠC Gabrje četrtek 17:30
Domžale TISA Domžale: zbor Češminov park ponedeljek 17:30
Dravograd CEMPRIN Dravograd: dvorec Bukovje torek 10:00
Kamnik LIPA Kamnik: zbor na železniškem postajališču Duplica-Bakovnik torek 17:30
Ljubljana JELKA Ljubljana-Koseze: zbor ob bajerju pri leseni ploščadi sreda 8:30
Ljubljana BUKEV Ljubljana – Polje: zbor v Zajčji dobravi pri fitnesu na prostem ponedeljek 17:00
Ljubljana SMREKA Ljubljana-Brod: zbor na parkirišču pri blokih Tacenski dvori torek 17:00
Medvode JAVOR Medvode-Preska: zbor pri NC Bonovec četrtek 17:00
Maribor KOSTANJ MB: zbor Betnava gozd, pri pustolovskem parku sreda 17:00
Metlika BREZA Metlika: zbor pred gradom v Metliki petek 17:00
Mojstrana CEDRA Mojstrana: zbor Trg olimpijcev Mojstrana četrtek 16:00
Nova Gorica BOR Nova Gorica: zbor v borovem gozdičku pri knjižnici Franceta Bevka četrtek 17:30
Odranci AKACIJA Odranci: zbor pri mlinu sobota 7:30
Podzemelj DREN Podzemelj: pri gasilskem domu ponedeljek 17:00
Preddvor SEKVOJA Preddvor: zbor trim otok Suh-a pri osnovni šoli ponedeljek 17:00
Ptuj PLATANA Ptuj: zbor v parku Ljudski vrt pri OŠ ponedeljek 17:00
Škofja Loka GINKO Škofja Loka: zbor pred novo tržnico v vojašnici četrtek 17:30

Avtor: Društvo Šola zdravja; Foto: Društvo Šola zdravja

 

Tagi