Po korona izolaciji prvi izobraževalni izlet Društva Lipa Domžale

Pa smo ga dočakali! Prvi izlet po korona izolaciji. Društvo Lipa Domžale je poslalo prijazno vabilo svojim članom z naslovom: Z vlakom v Novo mesto na cviček in presto. Krasna ideja!

17. maja 2021,  smo tisti, ki smo iz Kamnika, začeli svoje potovanje v Kamniku, večja skupina se nam je pridružila v Domžalah. V Ljubljani smo prestopili na drug vlak »dolenjca«, ki nas je odpeljal proti Novemu mestu. Na vlaku smo se seznanili s programom izleta. Naš namen je bil spomniti se znamenitih Dolenjcev, ki so v Novem mestu pustili svoj pečat (Leon Štukelj, Božidar Jakac, Oton Župančič, Tone Pavček, Lojze Slak …), se sprehoditi po starem delu mesta in spoznavati tamkajšnje znamenitosti od zunaj. Vodička našega izleta je bila Anica Justinek.

V Novem mestu so nas na železniški postaji pričakale mentorica in dve dijakinji 3. letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto. Najprej so nas odpeljale na kavo v park Metropol, nato smo se peš odpravili mimo Trga talcev, Knjižnice Mirana Jarca, rojstne hiše Marjana Kozine proti Bregu, mimo rojstne hiše Božidarja Jakca, Mirana Jarca, do Kapiteljske cerkve s svetimi vrati – najvišje točke Novega mesta. Občudovali smo prekrasen pogled na reko Krko in njeno tipično obrežje, katerega si je Krka urezala na svoji poti proti izlivu v Savo. Človek pa je na temeljih starega mestnega obzidja ustvaril dom svojim meščanom. Že leta 1254 so zabeležili mestne pravice.

Pot smo nadaljevali preko Kandijskega mostu do spomenika slovenskemu olimpioniku Leonu Štuklju. Nato smo se po lepo urejenem Glavnem trgu sprehodili mimo Mestne hiše Rotovž do Kettejevega vodnjaka.

Tako se je naš izobraževalni del zaključil in bil je čas za kosilo. Prijazni gostitelji so nas pospremili v hišo kulinarike. Po dobrem kosilu, ki so ga pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole, smo se vrnili na železniško postajo in se odpeljali proti Ljubljani. Na vlaku smo obujali spomine na lepo preživeti dan in se dogovorili za naslednji izlet z vlakom. Odpeljali se bomo proti Ptuju – najstarejšemu slovenskemu mestu.

Dobro razpoloženi in z lepimi vtisi smo se vrnili domov in bili hvaležni vsem organizatorjem tega izleta: našemu predsedniku Društva Lipa Domžale Marjanu Ravnikarju, naši vodički Anici Justinek in Srednji gostinski in turistični šoli Novo mesto.

Avtor prispevka: Katja Tabernik; Foto: Marjan Ravnikar

Tagi