Moravška dolina gostila 21. srečanje gasilskih veteranov Regije Ljubljana III

Gasilska zveza Moravče in PGD Krašce sta v petek, 5. maja 2023, v prelepi moravški dolini gostili 21. srečanje  veteranov Regije Ljubljana III, ki se ga je udeležilo 400 gasilskih veterank in veteranov iz osmih gasilskih zvez. Srečanje, ki je v prvi vrsti namenjeno druženju, je vsebovalo tudi tekmovalni del, saj so se ekipe veterank in veteranov pomerile v vaji raznoterosti in zbijanju tarče s staro ročno brizgalno.

Gasilski veterani so s svojim neumornim in nesebičnim prostovoljnim delom soustvarjali organizacijo gasilstva na slovenskem ter jo predali mlajšim kot nacionalno bogastvo in posebnost naše družbe. Zato je pohvalno, da so na Gasilski zvezi Slovenije poskrbeli, da bodo veterani imeli tudi v bodoče svoje mesto v organizaciji. Vztrajati morajo na bogastvu pestrosti članstva gasilske organizacije, kjer si podajajo roko številne generacije. Programe dela  pripravljajo tako, da s pridom uporabljajo izkušnje in pripravljenost veteranov za delo in pomoč mlajšim generacijam, ki so od njih prevzeli svoje dolžnosti. Pri tem poskrbijo za programe, ki bodo ustrezno vključevali starejše gasilce in jim za njihov velik prispevek naklonili pozornosti v obliki srečanj veteranov in drugih družabnosti.

21. srečanje veterank in veteranov Regije Ljubljana III je potekalo v Cegunci. Pred pričetkom tekmovanja in druženja je postroj gasilk in gasilcev izvedel poveljnik Gasilske zveze Moravče Ivo Povirk, ki je tudi predal raport predsedniku Sveta Regije Ljubljana III Slavku Jalovcu. Ta je dovolil nadaljevanje izvedbe programa, zato je sledila himna in priprava na tekmovanje.

Srečanja so se udeležili Slavko Jalovec, predsednik regijskega sveta Ljubljana III, Janez Vidic, predsednik Komisije za veterane Regija Ljubljana III in tudi podžupan Občine Moravče, Jurij Božjak, predsednik Gasilske zveze Moravče, Ivo Povirk, poveljnik Gasilske zveze Moravče, Mihael Šlibar, predsednik Komisije za veterane pri Gasilski zvezi Moravče, gasilski sodniki, pozneje pa se je pridružil tudi dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče. Srečanje je vodila Eva Jančigaj iz PGD Peče, za dobro voljo pa so poskrbeli Matevž Mars, na harmoniki in člani Grajskega okteta.

 

Slavko Jalovec, predsednik regijskega sveta Ljubljana III je v svojem nagovoru dejal: «Drage gasilke, spoštovani gasilci, dragi moji oldtajmerji. Vsako leto vam to rečem, vsako leto se iz srca nasmejete, zakaj to rečem? Tudi sam sem oldtajmer. Pa me ni zato nič sram. Želim vam prisrčen dan, resnično me veseli, da vas je vsako leto več, kljub temu, da smo že malo v letih, saj Matilda tudi med nami razsaja, ampak, mi se ne damo. In tako je prav. Lepo je, da se družimo, da se malo tekmuje, da se obudijo kakšni spomini in da se imamo lepo. Želim vam veliko dobrega druženja, tudi tekmovalnega duha, naj vam bo srečno in na pomoč.«

Sledilo je tekmovanje, ki je obsegalo vajo v raznoterosti s petimi gasilci in zbijanje tarče s staro ročno brizgalno. Na tekmovanju je sodelovalo šest ženskih in dvainštirideset moških skupin.

Po tekmovanju in okrepčilu je zbrane pozdravil in nagovoril dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče: «Dobrodošli pri nas, v lepi Moravški dolini, dragi funkcionarji in veterani. Vi ste tisti, ki ste svoje življenje dali zato, da ste ves svoj prosti čas pomagali drugim. Tega je vse manj. Žal. Živimo v svetu, kjer je vse več egoizma, vsak gleda samo nase, ampak biti gasilec in gasilka pa pomeni dejansko, da si pripravljen žrtvovati svoj prosti čas, da se naučiš biti gasilec in da hkrati takrat, kadar je potrebno, sredi dneva ali sredi noči skočiš pokonci in greš v akcijo ter pomagaš. Pomagaš ljudem v stiski. Zato moj globok poklon vsem vam, veteranom in veterankam, ker ste si vse življenje prizadevali in pomagali ljudem v stiskah. Vsaka čast vam, ki ste pokazali, kaj pomeni biti človek s srcem. Predan in človek, ki da nekaj na to, da živi v skupnosti. Vi ste tisti, ki ste pokazali ljudem, kako se živi. Vi imate vse tisto, kar nima slovenska politika. Požrtvovalnost, poštenost, predanost. To ste vi. Za vzor ste vsem. In zato vam samo želim veliko zdravja še naprej. Za konec bi povedal še nekaj in sicer, da bi vaše nesebično udejstvovanje država morala upoštevati in vam pri pokojnini na nek način pokazati, da vam je hvaležna. Zato, ker ste bili prostovoljci, si zaslužite dodatek in to bi bilo potrebno enkrat doseči. Vi ste tisti, ki ste se žrtvovali in pri tem tvegali tudi svoja življenja. Zato naj Gasilska zveza doseže to pri naši oblasti. Na pomoč, lepo se imejte in živeli.«

Razglasitev rezultatov je podal predsednik komisije B Slavko Poglajen iz Gasilske zveze Komenda, priznanja in praktična darila pa sta podelila Slavko Jalovec, predsednik regijskega sveta Ljubljana III in dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče. Priznanja in praktične nagrade so prejele vse ekipe, ki so tekmovale.

  • Rezultati veteranke: 1. PGD Sava, 2. PGD Jarše – Rodica, 3. PGD Rova
  • Rezultati veterani: 1. PGD Topole, 2. PGD Vrhpolje, 3. PGD Jarše – Rodica 1

Vsem skupaj velika zahvala za udeležbo in upamo, da ste iz prelepe Moravške doline ponesli domov nepozabne vtise in en lep spomin več na prijetno gasilsko druženje.

Hvala lepa vsem in NA POMOČ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi