Mednarodni dan starejših – enakost za vse starosti

“Verujem v starost, moj prijatelj. Delati in postarati se, to je tisto, kar od nas pričakuje življenje. In to, da si nekega dne star in še vedno ne razumeš vsega, ampak šele spet začenjaš, da spet začenjaš ljubiti, upati, hrepeneti, da poskušaš vse povezovati z oddaljenim in neizrekljivim, vse tja do zvezd.”

Rainer Maria Rilke

Danes živimo v povprečju dve desetletji dlje, kot so živeli pred slabim stoletjem. Starejši ljudje so večinoma solidnega zdravja, sposobni in samostojni. Svetovna populacija starejših narašča, sožitje generacij zato postaja neobhodno. V prihodnosti bomo tako imeli veliko večjo vlogo ne le pri skrbi zase in v družbenem življenju, ampak tudi na gospodarskem in delovnem področju.

Generalna skupščina ZN je 1. oktober razglasila za Dan starejših zaradi spregledane vloge in položaja, ki ga imajo starejši v družbi. Nujno je, da zmanjšujemo neenakost in izključenost starejših ter poskrbimo za njihovo aktivnejšo vlogo v družbi. Tako jim lahko izrečemo zasluženo spoštovanje.

Sožitje generacij. (Foto: pexels.com)

Na ta dan se izpostavlja aktualne teme, ki se nanašajo na starejše. Med njimi je tudi vprašanje uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Geslo tokratnega dneva je namreč Digitalna enakost za vse starosti. V Knjižnici Domžale si prizadevamo, da bi sodobno tehnologijo približali starejšim, saj jim bo prinesla koristi na vseh področjih življenja, prav tako jim omogoča aktivnejše preživljanje starosti. Eden od ciljev letošnjega mednarodnega dneva je ozaveščanje o pomenu digitalne vključenosti starejših, da se odpravljajo stereotipi, predsodki in diskriminacija, povezani z digitalizacijo, pri tem pa upoštevajo družbeno kulturne norme in pravica do avtonomije.

Veliko starejših od 65 let ne uporablja interneta in nima pametnih telefonov. Nekateri se niti ne želijo spopasti z novo tehnologijo, spet drugim je odveč prositi nekoga za pomoč.

V Knjižnici Domžale si prizadevamo približati tehnologijo starejšim, da bodo lahko samostojno in samozavestno stopili v digitalni svet. Že nekaj let redno organiziramo brezplačne računalniške tečaje za začetnike in nadaljevalni računalniški tečaj. Zanimanje je veliko. Prijave se po navadi zapolnijo že v začetku jeseni.

Ravno včeraj na svetovni dan starejših pa smo prvič končali šestdnevno Finančno izobraževanje za starejše. Lotili smo se mnogih tem: finančno načrtovanje in osebni proračun, krediti in posojila, zavarovanja, varnost potrošnikov in njihove pravice, spletno bančništvo in nakupovanje preko spleta, varčevanje in naložbe, zaslužek v pokoju ter dedovanje. Sprva nas je skrbelo, saj smo izobraževanje izvedli preko spletne platforme Zoom, saj si zaradi trenutnih razmer spomladi še nismo upali načrtovati izvedbe tečaja v živo. Bili smo prijetno presenečeni, saj kar nekaj starejših že zna uporabljati sodobno tehnologijo in so lahko sledili predavanjem. Lep odziv in hvaležnost udeležencev tečaja nam daje energijo in veselje za načrtovanje novih terminov tečaja, ki bo verjetno lahko že potekal v živo. Spremljajte našo spletno stran, naša družbena omrežja Facebook in Instagram ter lokalne medije, kjer vas redno obveščamo o vseh naših dogodkih in tečajih.

Vabimo vas k izposoji knjig in revij, ki vam bodo pomagale pri prvih korakih v svet računalništva in sodobne tehnologije ter številnih drugih knjig o zdravju, krepitvi možganov in kakovostni starosti. Prav tako vas vabimo k branju zanimivih romanov o spopadanju z zrelimi leti in medgeneracijskemu branju http://www.knjiznica-domzale.si/nmsb-2021.

 »Edino, na kar lahko z vso silo vplivamo kot posamezniki in družba, je, da končno priznamo, da številki 18 in 81 o človeku ne povesta ničesar bistvenega.«

Iz knjige Lepota let, Ashton Applewhite

S to brutalno iskreno in resnično mislijo vas pozdravljam in vas vse prijazno vabim v knjižnico po znanje, po navdih, moč in upanje, ki ga boste našli v knjigah.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi