Malenkosti, ki preženejo osamljenost

Vsako življenjsko obdobje je posebno in drugačno. Obogateno s številnimi dogodki, ki so v določenem obdobju življenja pričakovani in nekako samoumevni, lažje sprejeti in predstavljivi, kot so lahko kdaj prej ali celo kasneje. Kar pa vsekakor ne pomeni, da so tovrstni dogodki in dejavnosti, sami po sebi povsem edinstveni in neponovljivi. Da so kot takšni rezervirani izključno za zgolj eno in edino fazo življenja.

V kakšnem spominu ohranjate aktivnosti, ki ste se jih kot otroci radi udeleževali? Morebiti so bile med njimi tudi takšne, ki so bile in ostale zapisane kot obveznosti, ali celo zadolžitve, ki jim niste bili najbolj naklonjeni. Vam niso bile všeč in ste jih doživljali kot nekaj, kar bi z veseljem preskočili ali se jim celo izognili, če bi se jim le lahko.
Današnji starostniki so odraščali v razmerah, ki so kasnejšim generacijam težje razumljive in predstavljive, saj gre za nekaj, česar sami niso doživeli, so pa o temu večinoma slišali od drugih. Si na osnovi tega in tudi prebranega ustvarili svojo sliko in podobo o nečem, kar je bilo in česar v tovrstni obliki ni več. In tako se pojavijo števila opravila, dejavnosti in pa načini druženja, ki so starejšim generacijam mnogo bolj poznana in domača kot so lahko mlajšim, ki se morebiti z njimi celo srečujejo, le da v povsem drugačni vlogi in pa najverjetneje tudi s povsem drugačnimi občutji. Pa najsibodi govorimo o skupnem luščenju fižola, izdelovanju nakita in dekoracij, nekaterih celo iz buč, kakor je lahko tudi kuhanje različnih marmelad.

Pred dnevi je tudi MGC Bistrica, kakor številne institucije širom Slovenije, bil primoran sprejeti ukrepe, ki za marsikaterega starostnika pomenijo vnovično spremembo dnevne rutine. Rutine, kateri se je sčasoma v preteklih mesecih vendarle uspel nekako navadit, pa čeprav gre za precej drugačen vsakdan, kot ga je poznal še pred letom dni.

Skladno s sprejetimi ukrepi, med katerimi je tudi prepoved obiskov do preklica, se bodo tudi številne aktivnosti preoblikovale, upoštevajoč predpisana priporočila in tudi navodila. Marsikaj se še lahko naredi in v trenutkih, ko se poznan vsakdan spremeni, je veliko prepuščeno kreativnosti, ki povrne upanje.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

Tagi