Jesenski koncert v MGC Bistrica Domžale

Jesen je že pridno zakorakala v naše kraje, zadnji poljski pridelki se intenzivno pobirajo, da jih prej ne zasuje kakšen sneg. Te dni so domovi za starostnike okrašeni z bučami, koruzo, vrtninami … Nekateri so ustvarili prave umetnine, kar razveseli marsikaterega svojca, ko pride v dom na obisk staršem ali prijateljem. Po domovih pa pripravljajo tudi jesenske koncerte, da razveselijo oskrbovance z glasbo, petjem in plesom. Jesenski čas je namreč postregel z nizkimi temperaturami, kar oskrbovancem ni preveč pogodu in se rajši kot na terasi, zadržujejo v sobah ali velikih avlah. V MGC Bistrica Domžale so pripravili jesenski koncert, na katerem so nastopile citrarke Notice in Folklorna skupina Češminke.

V sredo, 20. oktobra 2021, sta na jesenskem koncertu v MGC Bistrica nastopili citrarska skupina Notice, ki jo vodi prof. Peter Napret ter Folkorna skupina Češminke, ki jih vodi Boža Bauer, oboji pa delujejo pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Stanovalcem in zaposlenim sta skupini polepšali dan s plesom in lepimi melodijami, zaigranimi na citre s spremljavo prof. Petra Napreta na violino in piščal. Notice že vrsto let razveseljujejo ljubitelje glasbe v Domžalah in tudi drugod po Sloveniji. Tudi tokrat so se izkazali z različnimi melodije, ob katerih so nekateri oskrbovanci tudi zapeli in se v spominih vrnili v svoja mlajša leta.

Folklorna skupina Češminke, pod vodstvom Bože Bauer, že skoraj 10 let ohranja tradicijo slovenskih ljudskih plesov in pesmi in jo prenaša na sedanje in naslednje generacije. Folklorna skupina Češminke se je stanovalcem MGC Bistrica predstavila s spletom pesmi in plesa, ki obuja stare običaje iz domžalskega okolja – pletenje kit in slamnikarstvo. Za glasbeno spremljavo je s harmoniko poskrbela prof. Mila Živulović. Po besedah vodje Folkorne skupine Češminke Bože Bauer, skupina že pripravlja nov splet, s katerim bodo obudili like nekdanjih lokalnih “ravbarjev oz. rokovnjačev”. Zaželimo jim, da bi jim to čim prej uspelo in da bi se jim pridružilo čim več moških plesalcev!

V Kulturnem društvu Domžale so ponosni na svoje citrarke in folklornice, ki vedno najdejo čas tudi za nastope humanitarnega značaja. V podporo so jim tudi v Društvu upokojencev Domžale, ki jim nudijo prostor za skupne vaje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi